Adem Omerovic, kock
02 januari 2024
Adems drivkraft är att gästen blir nöjd, att maten smakar gott och att den är fint upplagd när gästerna väl kommer in. Det är viktigt att varje dag få jobba med något som han verkligen brinner för.
Hur ser din arbetsdag ut? Berätta om ditt jobb.
– En dag på mitt jobb börjar med ett morgonmöte där vi går igenom matsedeln och fördelar arbetsuppgifterna mellan oss i personalen. I Expoköket lagar vi mat till skol- och seniorrestaurangen och maten distribueras också till flera förskolor och två äldreboenden i stan. I våra arbetsuppgifter ingår även en del datorarbete där vi skriver ut körlistor och körplaner för mat som ska köras av hemtjänsten till äldre- och hemboende.
Vad gillar du mest med ditt jobb?
– Det jag gillar mest med mitt jobb är att få laga mat till både skolelever och pensionärer som äter i seniorrestaurangen. När de kommer fram och hämtar mer mat eller när de tackar för maten och säger att den var god, det är någonting som får mig att bli motiverad i mitt arbete. Jag vill få möjligheten att påverka och inspirera ungdomar när det kommer till mat och hälsosam kost.
Hur ser din bakgrund ut?
– Jag utbildade mig till kock på en hotell- och restaurangskola i Zagreb och jobbade som kock i 17 år i mitt hemland Kroatien. För tio år sedan bestämde jag mig för att flytta till Sverige för att utveckla mig. 2014 började jag jobba i Värnamo kommun. Först började jag jobba på äldreboendet Linneberg i fem år. Sedan öppnades ett nytt kök på Exposkolan, och där jobbade jag i fyra år. Nu i december började jag jobba på Apladalsskolan, det är spännande och jag ser fram emot att se hur jag kan utvecklas och anpassa mig i den nya miljön.
Hur ser din arbetsgrupp ut?
– På min arbetsplats jobbar det åtta kockar och fem måltidsbiträden. Det är kockarna som utgör kärnan i köket och vi alla har olika roller och ansvarsområden, medan måltidsbiträden ansvarar för att servera maten till eleverna, se till att matsalen är ren och inbjudande och hantera disken. Mellan oss i personalen blir det mycket skratt och vi kan skoja emellanåt. Det bidrar till en god stämning och ett bra teamwork i köket när vi lagar mat. Vi arbetar tätt tillsammans för att säkerställa att skolans elever och de äldre får näringsriktiga och goda måltider varje dag.
Vad driver dig framåt i ditt arbete?
– Det som driver mig i mitt arbete är att gästen blir nöjd. Möjligheten att få utveckla mig. Att maten smakar gott och att den är fint upplagd när gästerna väl kommer in. Att jag varje dag får jobba med någonting som jag verkligen brinner för, det betyder mycket!