Kontakt
Överförmyndarenheten
E-post: kontaktcenter@varnamo.se
Telefon: 0370-37 70 00 (Kontaktcenter)
Postadress:
Värnamo kommun
Överförmyndarenheten GGVV
Stadshuset
331 83 Värnamo
Barn under 16 får inte driva rörelse. Har barnet fyllt 16 kan föräldrar med överförmyndarens samtycke låta den omyndige driva rörelse. Utan överförmyndarens samtycke får föräldrarna inte låta den omyndige driva rörelse.
Samtycke får lämnas om den omyndiges ekonomiska och personliga förhållanden är sådana att det med beaktande av rörelsens art är lämpligt att samtycke ges. Överförmyndaren gör bland annat en bedömning av hur stort ekonomiskt risktagande rörelsen medför för den omyndige. Desto större risk, desto mindre är sannolikheten att överförmyndaren kommer lämna samtycke. Detta gäller inte enbart risken i verksamheten, utan vilken bolagsform rörelsen drivs i.
En omyndig som fått samtycke att driva rörelser får själva ingå rättshandlingar (såsom avtal) inom ramen för rörelsen. Det betyder att den omyndige, för firmans räkning, kan förvärva egendom, låna pengar, pantsätta egendom med mera. Den omyndige får dock inte för firmans räkning köpa eller sälja fast egendom eller bostadsrätt eller ingå avtal om nyttjanderätt till fast egendom.
För att vi ska kunna pröva ansökan ska ansökningsblanketten vara undertecknad av båda förmyndarna samt den underårige. Om något underlag saknas eller om vi behöver ytterligare information kan vi behöva begära komplettering. När ansökan är komplett kommer den att behandlas vid nästa möjliga nämndsammanträde. Nämnden sammanträder cirka en gång varje månad
För att handläggningen ska gå smidigt finns här en checklista över vad ansökan bör innefatta.
Olika former av näringsverksamhet medför olika grad av risker för den omyndiges ekonomi.
Något som blivit vanligare på senare år är att unga velat bedriva så kallad dropshipping. Fenomenet marknadsförs som riskfritt och kan tyckas smart. I korthet går det ut på att tillverkare levererar direkt till slutkund på uppdrag av ett distanshandelsföretag.
Det vanliga är att den omyndige har en hemsida där ordrarna läggs och därefter läggs order hos tillverkaren. Detta möjliggör distanshandel utan lagerhållning. På ytan ser det riskfritt ut. I verkligheten är det betydligt svårare, problem som kan uppstå rör till exempel vem som ansvarar för en felaktig produkt eller vem som står ansvaret för försenade eller felaktiga leveranser och så vidare.
Vidare kan problem uppstå med olika lagstiftning, såsom skatter och tullar, hos tillverkare och distanshandelsbolag, om tillverkaren är placerad i något annat land. Som förälder kan det vara bra att ha med sig denna information när den omyndige kommer och presenterar fenomenet som riskfritt.