Kontakt
Överförmyndarenheten
E-post: kontaktcenter@varnamo.se
Telefon: 0370-37 70 00 (Kontaktcenter)
Postadress:
Värnamo kommun
Överförmyndarenheten GGVV
Stadshuset
331 83 Värnamo
En utländsk medborgare eller en statslös person under 18 år som anländer till Sverige ensam, eller utan en annan vuxen person i föräldrarnas ställe, och saknar uppehållstillstånd, behöver en god man.
Det är överförmyndaren i den kommun barnet vistas i som utser en god man för barnet som ska sköta hans eller hennes angelägenheter i vårdnadshavares och förmyndares ställe. Överförmyndaren ansvarar också för tillsynen över gode männen, det vill säga kontrollerar så att uppdraget sköts på korrekt sätt. Lagen omfattar, förutom de barn som kommer hit utan ställföreträdare, även barn som anlänt med en förälder eller annan ansvarig vuxen och sedan lämnats ensam innan han eller hon fått uppehållstillstånd.
Barn har alltid rätt att göra sin röst hörd, det framgår bland annat av barnkonventionens bestämmelser. Det kravet har tillgodosetts i lagen genom att överförmyndaren, om möjligt, ska låta barnet yttra sig över förordnandet innan det sker. I praktiken kan kravet tillgodoses genom att barnet vid första kontakten med till exempel Migrationsverket eller socialnämnden förklarar att det godtar den som överförmyndaren utser. I vissa fall kan det dock tänkas att barnet har önskemål om att en viss person utses till god man, till exempel någon som tidigare varit god man för ett syskon.
Som god man företräder du det ensamkommande barnet både som vårdnadshavare och förmyndare. Det innebär att du ansvarar för och företräder barnet i både personliga och ekonomiska frågor. Du ansvarar inte för den dagliga omvårdnaden och har inte heller någon försörjningsplikt.
Du ska se till att barnet får det stöd som han eller hon behöver och har rätt till under sin första tid i Sverige. Stödet innebär bland annat att hjälpa till i kontakten med Migrationsverket, ansöka om bidrag (studiestöd, barnbidrag, försörjningsstöd) samt se till att barnet har ett fungerande boende och får tillgång till hälso- och sjukvård när behovet uppstår.
Du företräder endast det ensamkommande barnet. Du representerar inte och är inte anställd av någon myndighet. Uppdraget som god man för ensamkommande barn utgör en viktig insats för såväl samhället som barnet.
Du behöver inte säga upp dig från uppdraget när barnet fyller 18 år, då upphör uppdraget automatiskt. Det kan däremot vara viktigt att du informerar barnet i god tid om att uppdraget upphör på myndighetsdagen.
Om barnets föräldrar, eller någon som trätt i deras ställe, kommer till Sverige upphör också ditt uppdrag, förutsatt att vårdnadshavaren inte är förhindrad att utöva vårdnaden till exempel på grund av sjukdom. Finns tveksamheter om vårdnadsskapet måste detta utredas innan ditt förordnande upphör. För att få klarhet i detta bör du ta kontakt med Migrationsverket.
Om barnet lämnar Sverige upphör ditt uppdrag som god man. Den vanligaste orsaken till detta är att barnet inte beviljas uppehållstillstånd och därför avvisas. Ett barn som lämnar sitt boende kan ibland betraktas som avviken. Finns misstanke om att barnet troligen finns kvar i Sverige ska uppdraget kvarstå.
Ditt uppdrag upphör om det utses en särskilt förordnad vårdnadshavare för barnet. En särskild förordnad vårdnadshavare utses av tingsrätten på begäran av kommunens socialnämnd efter att barnet erhållit uppehållstillstånd i Sverige. I det fallet ska du avrapportera ärendet till den nya vårdnadshavaren. Du bör också träffa den nya vårdnadshavaren och lämna information om barnet och de särskilda behov som barnet kan ha.
Vi har samlat vanliga frågor och svar gällande godmanskap och förvaltarskap.
Här har vi samlat alla blanketter för dig som god man eller förvaltare.