Frågor och svar, god man och förvaltare
Här finns vanliga frågor och svar för dig som är eller vill bli god man eller förvaltare, och för dig som har eller vill ha en god man eller förvaltare.
För dig vill bli god man eller förvaltare
Om du vill bli god man eller förvaltare kan du skicka in en intresseanmälan. När du anmält ditt intresse blir du kontaktad av en handläggare på överförmyndarkansliet för mer information. Om du har frågor, hör av dig till överförmyndarkansliet via kontaktcenter på 0370-37 70 00.
Intresseanmälan god man eller förvaltare Länk till annan webbplats.
Den person som har en god man har kvar sin rättliga handlingsförmåga och sin fulla rätt till sina bankkonton. Den som har fått en förvaltare kan inte ta ut pengar från sina bankkonton eller ingå avtal. En förvaltare utses bara om godmanskap inte är tillräckligt.
God man och förvaltare får ersättning för sitt uppdrag. Överförmyndaren beslutar om ersättning i varje enskilt fall. Om det inte finns särskilda skäl för något annat, ska arvode och ersättning betalas av huvudmannens medel.
Som god man eller förvaltare hjälper du en person, din huvudman, med sådant som han eller hon inte klarar av att sköta själv. Det innebär till exempel:
- Att du sköter din huvudmans kontakter med myndigheter.
- Att du sköter din huvudmans ekonomi, tar hand om pension och bidrag, betalar räkningar och tar hand om fastigheter och värdehandlingar som din huvudman har. Du ska också deklarera och redovisa förvaltningen för överförmyndarnämnden.
- Att du besöker eller ringer till din huvudman, ser till att någon följer med till tandläkare eller vårdcentral och att du sköter kontakten med sjukvården.
I uppdraget ingår inte sådant som att handla mat och kläder, sköta tvätten, bära flyttlådor eller följa med vid läkarbesök.
Ta kontakt med huvudman och anhöriga
Det är viktigt att du direkt tar kontakt med din huvudman, hans eller hennes anhöriga, eventuellt boende där din huvudman bor, hemtjänst med mera.
Informera berörda myndigheter och andra berörda
Du ska också informera Försäkringskassan, Posten, banker, Skattemyndigheten, hyresvärd och andra berörda om att du nu representerar din huvudman.
Gör en förteckning över egendomen
Du ska även göra en förteckning över din huvudmans egendom och lämna den till överförmyndarnämnden. Den förteckningen använder du sedan som utgångspunkt för all senare redovisning
För dig som är god man eller förvaltare
För att kunna försäkra sig om att ingen viktig post för huvudmannen försvinner, eller inte kommer till dig i tid, kan det vara bra att anmäla särskild postadress. Den särskilda postadressen registreras som ett komplement till bostadsadressen i folkbokföringen och påverkar inte huvudmannens folkbokföringsadress.
Du anmäler särskild postadress på Skatteverkets webbplats. Länk till annan webbplats.
Adressen vidarebefordras till följande avsändare:
- Försäkringskassan
- Migrationsverket
- Lantmäteriet
- Transportstyrelsen med bil- körkorts- och felparkeringsregister
- Centrala Studiestödsnämnden
- Pensionsmyndigheten
- Kommuner och landsting
Övriga måste du själv meddela. Vanliga brev går fortfarande till huvudmannens vistelseadress. Vid godmanskap måste huvudmannen godkänna att den gode mannen anmäler särskild postadress (om huvudmannen kan lämna sitt samtycke). Vid förvaltarskap krävs inget samtycke från huvudmannen.
En ställföreträdare kan självklart åka på en semesterresa. Du kommer dock fortfarande att vara god man eller förvaltare under semestern, vilket innebär att det kan vara bra att förbereda vissa praktiska saker innan du åker bort. Underrätta huvudmannens anhöriga och professionella nätverk om din semester och hur man kan kontakta dig. Se till att eventuella fickpengar finns att tillgå samt att huvudmannens räkningar kommer att betalas under tiden du är borta.
Om du planerar en längre semesterresa eller av annan orsak kommer att vara borta en längre tid bör du också överväga att begära dig entledigad från uppdraget.
Under ett pågående uppdrag ska du spara alla verifikationer, kvitton och andra handlingar som gäller förvaltningen av din huvudmans inkomster, utgifter, tillgångar och liknande i tio år.
Handlingarna ska förvaras på ett sådant sätt och i sådan ordning att det är lätt att ta fram i fall någon behöver kontrollera dem. Tänk på att du är skyldig att när som helst lämna uppgifter till överförmyndarkansliet om hur du utför uppdraget.
Att överförmyndarkansliet har granskat och godkänt årsräkningen eller sluträkningen innebär inte att dessa handlingar kan kastas.
När uppdraget upphört ska du spara verifikationer tre år eftersom det är tiden för skadeståndsanspråk. När denna tid är över ska verifikationerna lämnas över till tidigare huvudman, ny ställföreträdare eller dödsbo. Observera att tre år börjar räknas från det att behörig har fått ta del av de redovisningar som finns i överförmyndarens akt.
Ditt uppdrag som ställföreträdare kan avslutas på fyra olika sätt:
- Huvudmannen avlider. Då avslutas ditt uppdrag per dödsdagen och ditt enda formella uppdrag i samband med dödsfallet är att lämna in sluträkning till överförmyndarkansliet. Du ska som ställföreträdare inte blanda dig i frågor om begravning och tömning av bostad m.m.
- Du begär ditt entledigande. Du har som ställföreträdare rätt att begära att bli utbytt. Du behöver inte ange något skäl för bytet men ibland kan det vara bra att skicka med en nulägesrapport över din huvudman för att vi på kansliet snabbare ska kunna hitta en ersättare. Observera att du när som helst kan begära ditt entledigande men enligt lag kvarstår du till vi hittat någon som kan ersätta dig.
- Uppdrag upphör genom tingsrättsbeslut. Om behov av god man eller förvaltare inte längre finns tar tingsrätten beslut om att det ska upphöra.
- Du har misskött ditt uppdrag. Tycker vi att du misskött dig eller inte längre är lämplig att sköta uppdraget kan vi entlediga dig. Det kan bland annat bero på att du blandat ihop dina och huvudmannens medel, vårdslöshet eller att du själv har skulder hos kronofogden.
För dig som vill ha god man eller förvaltare
Du själv, dina närmaste anhöriga eller överförmyndarnämnden kan ansöka om en god man eller förvaltare. Vem som helst kan också vända sig till överförmyndaren för att berätta att någon behöver god man eller förvaltare.
De som arbetar inom socialtjänsten och äldreomsorgen ska meddela överförmyndaren om de tycker att någon behöver en god man eller förvaltare.
För dig som har en god man eller förvaltare
Om du inte längre anser du behöver en god man eller förvaltare skriver du till Jönköpings tingsrätt och berättar detta.
Den gode mannen kommer också tillfrågas om han eller hon anser att godmanskapet kan upphöra. Ibland kan det behövas läkarintyg som visar att godmanskapet inte längre behövs.
Förvaltarskap omprövas alltid en gång om året, även om du inte skickat in någon begäran om omprövning. Socialnämnden har anmälningsplikt till överförmyndaren om den anser att någon inte längre bör ha en förvaltare.
Du skriver till överförmyndaren och berättar varför du vill byta god man eller förvaltare. Din begäran skickas sedan till den gode mannen eller förvaltaren så att även han eller hon får uttala sig.
Om den gode mannen eller förvaltaren godkänner din begäran kan överförmyndaren utse en ny god man eller förvaltare. En god man eller förvaltare har kvar sitt uppdrag tills en ersättare har utsetts.
Om en god man eller förvaltare gjort sig skyldig till missbruk, inte skött sitt uppdrag, fått ekonomiska problem eller av någon annan anledning inte längre är lämplig som god man eller förvaltare ska uppdraget avslutas.
Varje år ska god man och förvaltare lämna en redovisning till överförmyndaren för de inkomster och utgifter som huvudmannen haft. Kvitton och andra intyg ska bifogas redovisningen. Överförmyndaren granskar redovisningen och godkänner den.
Den som har god man eller förvaltare har också rätt att begära att få se i den akt som överförmyndaren förvarar över vad som skett i uppdraget. Om du vill se akten kontaktar du överförmyndarkansliet via kontaktcenter på 0370-37 70 00.