Kontakt
Överförmyndarenheten
E-post: kontaktcenter@varnamo.se
Telefon: 0370-37 70 00 (Kontaktcenter)
Postadress:
Värnamo kommun
Överförmyndarenheten GGVV
Stadshuset
331 83 Värnamo
Här finns vanliga frågor och svar för dig som är eller vill bli god man eller förvaltare, och för dig som har eller vill ha en god man eller förvaltare. Det finns även information för myndigheter.
Här finns information för dig som är intresserad av att bli god man, eller som bara vill ha mer information om vad godmanskapet innebär.
Om du vill bli god man eller förvaltare kan du skicka in en intresseanmälan. När du anmält ditt intresse blir du kontaktad av överförmyndarenheten för mer information. Om du har frågor, hör av dig till överförmyndarenheten via kontaktcenter på 0370-37 70 00.
Intresseanmälan god man eller förvaltare Länk till annan webbplats.
Godmanskap är en frivillig hjälpinsats där huvudmannen fortfarande kan rättshandla och där huvudmannen måste samtycka till godmanskapet. Den som har en god man har kvar sin rättshandlingsförmåga och sin fulla rätt till sina bankkonton. Det betyder att den som har en god man fortfarande kan ingå avtal, ta ut pengar och genomföra köp.
Förvaltarskap är en skyddsåtgärd och inte heller frivilligt. Den som har fått en förvaltare kan inte ta ut pengar från sina bankkonton eller ingå avtal, utan detta kan enbart göras av förvaltaren. Denna skillnad grundar sig i att godmanskap är frivilligt, och kräver att huvudman och god man kan samarbeta. Förvaltarskapet däremot är inte frivilligt, utan är tänkt som en skyddsåtgärd för huvudmannen. En förvaltare utses bara om godmanskap inte är tillräckligt.
God man och förvaltare får ersättning för sitt uppdrag. Överförmyndaren beslutar om ersättning i varje enskilt fall. Om det inte finns särskilda skäl för något annat ska arvode och ersättning betalas av huvudmannens medel.
Se vidare under rubriken Hur fungerar arvodet som ställföreträdare.
Som god man eller förvaltare hjälper du en person, din huvudman, med sådant som han eller hon inte klarar av att sköta själv. Det innebär till exempel:
I uppdraget ingår inte sådant som att handla mat och kläder, sköta tvätten, bära flyttlådor eller följa med vid läkarbesök.
Klicka här för mer detaljerad information om vad som ingår i uppdraget.
Här finns information till dig som redan har uppdrag och vill ha konkret vägledning eller en ökad förståelse kring ställföreträdarskapet. Finner du inte svar här är du välkommen att höra av dig till oss på överförmyndarenheten GGVV på mejl eller telefon.
Det är viktigt att snabbt få kontoll över situationen som ny ställföreträdare. Det är viktigt att du direkt tar kontakt med din huvudman, hans eller hennes anhöriga, eventuellt boende där din huvudman bor, hemtjänst med mera för att få en inblick i huvudmannens situation.
Du ska också informera försäkringskassan, posten, banker, skattemyndigheten, hyresvärd och andra berörda om att du nu representerar din huvudman. Ditt registerutdrag som du får utskickat är ett bevis för att du är ställföreträdare.
Du ska även göra en förteckning över din huvudmans egendom och lämna den till överförmyndarnämnden. Detta är en sammanställning av huvudmannens tillgångar. Förteckningen använder du sedan som utgångspunkt för all senare redovisning.
Det händer att huvudmännen inte samarbetar med dig som ställföreträdare. Har du en huvudman som förstår är det viktigt att huvudmannen får vara delaktig i viktigare beslut som rör denne. Många huvudmän har det dock ekonomiskt svårt och det kan därför finnas motsättningar mellan vad dessa vill göra och vad du som ställföreträdare anser möjligt. I de situationer som huvudmannen bryter mot det ni kommit överens om är det därför viktigt att veta hur du kan agera.
Godmanskapet är en frivillig insats. Detta innebär att huvudmannen inte är tvingad att göra vad den gode mannen säger. Som god man är det viktigt att du meddelar oss på överförmyndarenheten när din huvudman inte följer överenskommelser. Om huvudmannen till exempel själv plockar pengar på sitt konto kan det vara omöjligt att redovisa till oss. Det är därför mycket angeläget att vi får denna information så snart som möjligt.
I det fall huvudmannen trots tillsägelse handlar i strid mot era överenskommelser kan det bli aktuellt med ett upphörande av godmanskapet. Beslut om upphörande av godmanskap fattas av tingsrätten. Som ställföreträdare har du också alltid rätt att begära dig entledigad. Du kvarstår då i uppdraget tills överförmyndarnämnden kan hitta en ersättare till dig.
För att kunna försäkra sig om att ingen viktig post för huvudmannen försvinner, eller inte kommer till dig i tid, kan det vara bra att anmäla särskild postadress. Den särskilda postadressen registreras som ett komplement till bostadsadressen i folkbokföringen och påverkar inte huvudmannens folkbokföringsadress.
Du anmäler särskild postadress på skatteverkets hemsida.
Klicka här för att anmäla särskild postadress Länk till annan webbplats.
Adressen vidarebefordras till följande avsändare:
Övriga myndigheter måste du själv meddela den särskilda adressen. Vanliga brev går fortfarande till huvudmannens vistelseadress. Vid godmanskap måste huvudmannen godkänna att den gode mannen anmäler särskild postadress (om huvudmannen kan lämna sitt samtycke). Vid förvaltarskap krävs inget samtycke från huvudmannen.
Som ställföreträdare ska du varje år, innan den 1 mars, redovisa hur du genomfört uppdraget. Redovisningen ser olika beroende på vilka delar som ingår i ditt uppdrag. Ingår förvalta egendom ska det skickas in en ekonomisk redovisning till överförmyndaren där du redogör för samtliga huvudmannens konton som du som ställföreträdare förfogar över. Redovisningen är en sammanställning av årets inkomster och utgifter. En blankett för detta finns att ladda ner och även en checklista.
Redovisningsblankett Länk till annan webbplats.
Checklista vid årsräkning Länk till annan webbplats.
Som ställföreträdare ska du även lämna in en redogörelse för hur du under året genomfört ditt uppdrag. En blankett för detta finns att ladda ner. Denna ska fyllas i och skickas med din årsräkning. Detta gäller oavsett om du begär arvode eller inte.
Redogörelseblankett Länk till annan webbplats.
Vill du begära milersättning i blanketten ska detta anges och du ska dessutom fylla i en körjournal som finns att ladda ner.
Körjournal Länk till annan webbplats.
Läs mer om vad redovisningen ska innehålla och hur den ska utformas på sidan Redovisa uppdrag.
Tips och information om hur du kan strukturera upp din huvudmans konton för att göra redovisninge så lätt som möjligt finns att läsa om på sidan Redovisa uppdrag.
Läs mer om hur konton kan struktureras på sidan Redovisa uppdrag.
Ställföreträdarskapet består av tre delar, bevaka rätt, sörja för person och förvalta egendom. Det förekommer även uppdrag där inte alla tre delar ingår. Som ställföreträdare är det vanligt att du hamnar i situationer där du blir ombedd att göra saker som kanske inte nödvändigtvis ingår i ditt uppdrag som god man. Då det kan vara svårt att veta vart gränserna går så finns här en beskrivning om de olika delarna av godmanskapet och vad de omfattar.
Få mer information om vad som ingår i de olika delarna på sidan Vad ingår i mitt uppdrag.
Det är viktigt att komma ihåg att du endast kan få arvode för det arbete du lägger ned inom ramen för ditt uppdrag.
Om du har en konkret situation där du undrar om något ingår eller inte ingår i ditt uppdrag och inte hittar svar här är du välkommen att höra av dig till oss på 0370-37 70 00.
För ytterligare information finns även rollkoll, en broschyr från Riksförbundet för frivilliga samhällsarbetare, med information om uppdraget som ställföreträdare. Broschyren finns tillgänglig på svenska, arabiska, engelska och finska.
Broschyren Rollkoll - Vad gör en god man och förvaltare? (På svenska). Länk till annan webbplats.
Som ställföreträdare kommer du att behöva genomföra åtgärder som kräver kontakt med banken. För att förenkla dessa kontakter så mycket som möjligt finns här lite information för dig som ställföreträdare. Informationen kommer från svenska bankföreningen, till vilken de flesta banker är anslutna. För gode män och förvaltare får du information genom två dokument som du kan ladda ner.
Bankärenden för vuxen med god man Länk till annan webbplats.
Bankärenden för personer med förvaltare Länk till annan webbplats.
En ställföreträdare kan självklart åka på en semesterresa. Du kommer dock fortfarande att vara god man eller förvaltare under semestern, vilket innebär att det kan vara bra att förbereda vissa praktiska saker innan du åker bort. Underrätta huvudmannens anhöriga och professionella nätverk om din semester och hur man kan kontakta dig. Se till att eventuella fickpengar finns att tillgå samt att huvudmannens räkningar kommer att betalas under tiden du är borta.
Om du planerar en längre semesterresa eller av annan orsak kommer att vara borta en längre tid bör du också överväga att begära dig entledigad från uppdraget.
Köp eller försäljning av fast egendom kan en ställföreträdare endast genomföra med överförmyndarens samtycke. Detta görs med hjälp av denna blankett. Länk till annan webbplats.Till ansökan ska följande material bifogas för en så smidig och snabb handläggning som möjligt:
Flyttstädet kan vara en krånglig situation som ställföreträdare. Många huvudmän har under livet samlat ihop stora mängder föremål i den bostad de vill sälja. Att fysiskt hjälpa en huvudman flyttstäda eller röja i en fastighet är något som inte ingår i uppdraget som ställföreträdare. Det går därför inte att få ersättning för att rent fysiskt hjälpa huvudmannen flytta. Vad som däremot ingår i uppdraget är att anlita städfirma eller att dokumentera vad som händer med föremålen vid en fastighetsförsäljning.
Läs mer om fastighetsförsäljningar på sidan Fastighetsförsäljning, god man.
Om någon av din huvudmans anhöriga avlider kan det vara så att din huvudman ska ärva denne. Arvskiften är ganska ovanliga. Som ställföreträdare är det viktigt att ha koll på att du, för att kunna genomföra själva arvskiftet, behöver inhämta överförmyndarens samtycke.
Läs mer och få praktisk vägledning hur du ska agera vid arvskiften på sidan Arvskifte, god man.
Som god man behöver du ha huvudmannens samtycke för de åtgärder som man utför för dennes räkning. Undantaget från detta är de fall då huvudmannens tillstånd är sådant att denne inte kan lämna samtycke. Det kan till exempel vara fråga om att huvudmannen har långt gången demens eller liknande. Detsamma gäller sådana handlingar som är att betrakta som daglig livsföring. Då förutsätts att huvudmannen samtycker till exempelvis betalning av hyra, telefoni och dylikt. För att avgöra om huvudmannen inte kan lämna ett samtycke kan läkarintyg krävas. Om en god man inte inhämtat huvudmannens samtycke kan det som den gode mannen har gjort komma att betraktas som ogiltigt och den gode mannen kan bli skadeståndsskyldig.
Ibland kan överförmyndaren behöva samtycka till vissa rättshandlingar som du som ställföreträdare ska göra. Du ska alltid skicka in en underskriven ansökan. Samtycke krävs oavsett om du är god man eller förvaltare.
Många anhöriga vill gärna hjälpa till och har åsikter om vad som är bäst för huvudmannen. I dessa situationer kan det vara svårt som ställföreträdare att veta hur man ska göra. Generellt är det alltid bra att hålla en god kontakt med de anhöriga men i de fall dessa är påstridiga kring frågor som rör ställföreträdarskapet kan det vara bra att veta lite hur man ska förhålla sig. Som ställföreträdare är det alltid huvudmannens bästa som styr. Det betyder att om huvudmannen har en fastighet som denne inte kan använda, men har anhöriga som gärna behåller den, så är det huvudmannens behov som avgör.
Ditt uppdrag som ställföreträdare kan avslutas på fyra olika sätt:
Under ett pågående uppdrag ska du spara alla verifikationer, kvitton och andra handlingar som gäller förvaltningen av din huvudmans inkomster, utgifter, tillgångar och liknande i tio år.
Handlingarna ska förvaras på ett sådant sätt och i sådan ordning att det är lätt att ta fram i fall någon behöver kontrollera dem. Tänk på att du är skyldig att när som helst lämna uppgifter till överförmyndarnämnden om hur du utför uppdraget.
Att överförmyndarenheten har granskat och godkänt årsräkningen eller sluträkningen innebär inte att dessa handlingar kan kastas.
När uppdraget upphört ska du spara verifikationer i tre år, vilket också är tiden för skadeståndsanspråk. När denna tid är över ska verifikationerna lämnas över till tidigare huvudman, ny ställföreträdare eller dödsbo. Observera att tre år börjar räknas från det att behörig har fått ta del av de redovisningar som finns i överförmyndarens akt.
Du själv, dina närmaste anhöriga eller överförmyndarnämnden kan ansöka om en god man eller förvaltare. Vem som helst kan också vända sig till överförmyndarnämnden för att berätta att någon behöver god man eller förvaltare.
De som arbetar inom socialtjänsten och äldreomsorgen ska meddela överförmyndarnämnden om de tycker att någon behöver en god man eller förvaltare.
Blanketterna för ansökan och anmälan finns här:
Ansök om god man/förvaltare själv Länk till annan webbplats.
Ansök om god man/förvaltare som anhörig Länk till annan webbplats.
Anmäl behov av god man/förvaltare Länk till annan webbplats.
Den som har en god man eller förvaltare kallas för huvudman. Här finns information både för dig som vill ha god man och dig som redan har en.
Ett godmanskap är en frivillig hjälp och kan delas upp i tre delar:
Den gode mannen är den person som frivilligt åtagit sig att hjälpa dig med dessa saker. Du får alltid chansen att träffa den person som är intresserad av att hjälpa dig innan denne blir din gode man. Då insatsen är frivillig är det viktigt att du och din god man kan komma överens. Det är därför viktigt att den gode mannen lyssnar på dina önskemål, men också att du är beredd att jobba tillsammans med den gode mannen.
För att ett godmanskap ska kunna anordnas krävs det att du har en sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller något liknande förhållande. Det krävs också att du har ett faktiskt hjälpbehov som en god man kan hjälpa till med. Slutligen krävs att du inte kan få den hjälp du behöver från anhöriga, via fullmakt eller från personal på exempelvis särskilt boende, boendestöd eller hemtjänst.
För vissa personer är det inte tillräckligt med att de får en god man. I vissa fall kan dessa personer i stället behöva en förvaltare.
Du kan få en förvaltare om det exempelvis på grund av sjukdom eller likande finns stor risk att du slösar bort dina pengar, drar på dig mycket skulder eller om det finns personer i din omgivning som försöker utnyttja dig ekonomiskt. Ett förvaltarskap kan då fungera som ett bra skydd för dig.
Till skillnad från godmanskap är ett förvaltarskap en tvångsåtgärd - det är alltså inte något du själv väljer att få. Förvaltare får du bara om det är absolut nödvändigt.
Om du får en förvaltare betyder det att du förlorar din rättshandlingsförmåga. Du kan därför inte längre ingå olika avtal och du kan inte heller komma åt dina pengar. Det är förvaltaren som ensam bestämmer om din ekonomi. Eftersom ett förvaltarskap får stor betydelse för dig krävs det starka skäl och en tydlig utredning innan tingsrätten beslutar att du ska få en förvaltare.
Om du inte längre anser du behöver en god man eller förvaltare skriver du till Jönköpings tingsrätt och berättar detta.
Den gode mannen kommer också tillfrågas om han eller hon anser att godmanskapet kan upphöra. Ibland kan det behövas läkarintyg som visar att godmanskapet inte längre behövs.
Förvaltarskap omprövas alltid en gång om året, även om du inte skickat in någon begäran om omprövning. Socialnämnden har anmälningsplikt till överförmyndaren om den anser att någon inte längre bör ha en förvaltare.
Du skriver till överförmyndarenheten och berättar varför du vill byta god man eller förvaltare. Din begäran skickas sedan till den gode mannen eller förvaltaren så att även han eller hon får uttala sig.
Om den gode mannen eller förvaltaren godkänner din begäran kan överförmyndaren utse en ny god man eller förvaltare. En god man eller förvaltare har kvar sitt uppdrag tills en ersättare har utsetts.
Om en god man eller förvaltare gjort sig skyldig till missbruk, inte skött sitt uppdrag, fått ekonomiska problem eller av någon annan anledning inte längre är lämplig som god man eller förvaltare ska uppdraget avslutas.
Varje år ska god man och förvaltare lämna en redovisning till överförmyndaren för de inkomster och utgifter som huvudmannen haft. Kvitton och andra intyg ska bifogas redovisningen. Överförmyndaren granskar redovisningen och godkänner den.
Den som har god man eller förvaltare har också rätt att begära att få se i den akt som överförmyndaren förvarar över vad som skett i uppdraget. Om du vill se akten kontaktar du överförmyndarenheten via kontaktcenter på 0370-37 70 00.
Här får du som förälder information om de grundläggande regler som gäller vid förvaltning av omyndiga barns egendom. Reglerna för föräldrars förvaltning av omyndiga barns egendom finns i föräldrabalken, som är den lag som reglerar förhållandet mellan barn och förälder.
Du som har barn under 18 år står under överförmyndarens tillsyn om du är förmyndare. Oftast är båda föräldrarna förmyndare. Du som förmyndare bestämmer hur barnets tillgångar ska användas eller placeras och företräder ditt barn i bland annat ekonomiska angelägenheter. Du ska ta tillvara på barnets intressen och se till barnets bästa. Barnets tillgångar ska placeras tryggt och säkert och ge skälig avkastning. Om du inte tar tillvara barnets intressen kan du bli skadeståndsskyldig.
Barnets pengar ska användas till barnets utgifter, inte föräldrarnas. Du som förälder har försörjningsplikt för dina barn även om barnen har egna tillgångar. Barnets pengar får aldrig skänkas bort. Numera skiljer man mellan av överförmyndare kontrollerad förvaltning och fri förvaltning.
Kontrollerad förvaltning tillämpas då värdet på barnets tillgångar, inklusive fast egendom, överstiger åtta prisbasbelopp. Kontrollerad förvaltning tillämpas också för tillgångar som den omyndige fått genom arv, gåva eller försäkring under villkor att förvaltningen ska stå under överförmyndarens kontroll (så kallad särskild överförmyndarkontroll).
Oavsett tillgångarnas värde kan överförmyndaren besluta om skärpande föreskrifter, till exempel spärra barnets bankkonto och/eller kräva att föräldrarna redovisar sin förvaltning. Denna typ av kontrollerad förvaltning tillämpas om överförmyndaren misstänker att föräldrarna missköter sig. Socialtjänsten är skyldig att på eget initiativ underrätta överförmyndaren om förhållanden som kan kräva skärpande föreskrifter och kontroll.
Om någon vill testamentera eller ge en penninggåva till en omyndig och vill att överförmyndaren ska kontrollera förvaltningen kan givaren eller testator föreskriva detta. Detta kan förekomma då far- eller morförälder skänker pengar till sitt barnbarn. När pengarna sätts in på barnets bankkonto meddelar insättaren övermyndaren att pengarna ska stå under särskild överförmyndarkontroll.
Om barnets tillgångar understiger åtta basbelopp tillämpas fri förvaltning, det vill säga att du som förälder i stort sett själv bestämmer hur pengarna ska placeras. Normalt behöver du inte lämna någon redovisning till överförmyndaren. Undantag gäller om barnet äger fastighet, tomträtt, bostadsrätt eller du lånat pengar av barnet mot revers.
Om barnets sammanlagda tillgångar överstiger åtta basbelopp sker vissa begränsningar i din rätt att förvalta barnets tillgångar. Du som förälder är skyldig att anmäla till överförmyndaren om barnets tillgångar överstiger åtta basbelopp. Sådan anmälan sker på en så kallad förteckning, en blankett som vi tillhandahåller. Förteckningen ska undertecknas på heder och samvete.
Du är skyldig att årligen, före 1 mars, lämna en årsräkning till överförmyndaren. Årsräkningen ska visa hur du förvaltat barnets tillgångar och hur dessa är placerade. Årsräkningen ska undertecknas på heder och samvete. Du är skyldig att lämna slutredovisning per barnets myndighetsdag. Blanketten för årsräkning finns här Länk till annan webbplats.. En checklista för vad som ska skickas med finns här. Länk till annan webbplats.
Även vid kontrollerad förvaltning får du, utan överförmyndarens samtycke, placera barnets tillgångar. Detta gäller vid köp av andel i värdepappersfond eller obligationer som utfärdats av stat, kommun eller bank eller vid insättning i allemansfond.
Vid kontrollerad förvaltning får du däremot inte placera barnens pengar i aktier eller försäkringar utan överförmyndarens samtycke.
God man behöver förordnas då en förälder har intressen som kan anses stå i motsats till barnets intressen. Det gäller om ni blir delägare i samma dödsbo eller vid låneaffärer mellan dig och ditt barn eller om barnet driver en process mot dig. Vidare behövs god man om barnet ska ta emot fast egendom eller bostadsrätt av dig. God man kan också behövas vid andra gåvotransaktioner mellan dig och ditt barn. Vid penninggåvor behövs dock inte god man om beloppet sätts in på bankkonto i barnets namn. Ansökan om förordnande av god man görs skriftligen till överförmyndaren som också fattar beslut i frågan.
Om du vill ansöka om förordnande av god man kan du ringa överförmyndarenheten via kontaktcenter på 0370-37 70 00.
Barn under 16 får inte driva rörelse. Har barnet fyllt 16 år kan barn med överföryndarens samtycke driva rörelse. För detta krävs att ni som förmyndare skickar in en ansökan om överförmyndarens samtycke. Mer information om vad du som förmyndare ska tänka på och vad ansökan ska innehålla finns här
Här har vi samlat alla blanketter för dig som god man eller förvaltare.
Här kan du anmäla behov av att få god man. Här finns även information för dig som har god man eller förvaltare.
Är du god man eller förvaltare? Eller vill du bli? Här hittar du den information du behöver.