Arvskifte, god man
Om huvudmannen är delägare i ett dödsbo kräver detta särskild handläggning och samtycke av överförmyndaren. Här hittar du en checklista över vad du ska tänka på vid bouppteckning och arvskifte.
Ibland måste överförmyndaren utse ytterligare en god man
Du som god man kan inte företräda huvudmannen om du är delägare i samma dödsbo som huvudmannen. I de fallen måste överförmyndaren tillsätta ytterligare en god man, som företräder huvudmannen i just det ärendet.
Bouppteckning
Som god man ska du bli kallad till bouppteckningen, som senast ska ske tre månader efter dödsfallet. Bouppteckningen ska därefter skickas till Skatteverket för registrering.
Arvsavstående
Arvsavstående innebär att arvstagaren frivilligt avstår från ett arv. Du som god man får i huvudregel inte göra arvsavstående för huvudmannens räkning.
Försäljning av fastighet eller bostadsrätt
Om en bostadsrätt eller fastighet i dödsboet ska säljas krävs överförmyndarens samtycke.
Arvskifte
Arvskifte ska ske så snart som möjligt och en särskild arvskifteshandling ska upprättas. Om arvskifte inte har gjorts inom sex månader från det att bouppteckningen upprättades ska du lämna en skriftlig redovisning till överförmyndaren om varför det inte har skett.
Som god man ska du ta emot förslag till arvskifte, godkänna och överlämna detta till överförmyndaren för beslut om samtycke till fördelningen av egendomen. Samtliga dödsbodelägare ska ha godkänt arvskiftet innan du skickar det till överförmyndaren.
Så snart skiftet är gjort och huvudmannen har fått arvet till sitt bankkonto, eller om det gäller en fastighet, lagfart beviljats, ska du redovisa detta till överförmyndaren.
För att överförmyndaren ska kunna fatta beslut om samtycke till arvskiftet måste följande underlag skickas in:
- Bouppteckning (registrerad vid skattemyndigheten)
- Eventuellt testamente
- Arvskifte som godkänts av samtliga dödsbodelägare
- Likvidavräkning som visar vad som skett med dödsboets tillgångar från dödsdag till skiftesdag