Publicerat:
Nu inventerar vi byggnader och kulturmiljöer i Bor
Nu startar vi byggnadsinventering i Bor med omnejd. Det betyder att kommunantikvarie Peter Andersson kommer att fotografera och dokumentera byggnader och kulturmiljöer i området.
Du kanske träffar på honom i området och om du så önskar, så kan han legitimera sig och visa att han arbetar på uppdrag av Värnamo kommun.
Peter inventerar byggnader, men också andra kulturhistoriska värden. Underlaget använder vi bland annat i arbetet med en ny översiktsplan.
– Vi kartlägger de kulturmiljövärden som finns i Bor för att kunna lyfta fram dem i översiktsplanering för att säkerställa att de bevaras och blir en resurs för framtiden, säger Peter.
Två av objekten i Bor
Här får du veta lite mer om två av objekten som kommer att inventeras i Bor.
Milsten vid den gamla vägen mellan Bor, Voxtorp och Värnamo.
Den kallades för både Stora vägen och Ridstigen. Det finns inga uppgifter om hur ursprunget på vägen, men den kan vara flera hundra år. 1934 började den nya och nuvarande vägen mellan Voxtorp och Bor att byggas.
Milstenar är en föregångare till vägmärken eller vägskyltar. I Sverige användes milstolpar från 1649 års Gästgivarordning och fram till 1890-talet för att markera avstånd till skjutshåll och gästgiverier. Avstånden ristades in på milstenarna med ½, ¼ eller 1 svensk mil. Milstenar är fornminnen och är skyddade av kulturmiljölagen.
Pingstkyrkan på Ångloksvägen
Pingstkyrkan eller Pingst i Bor är från åren 1934–1935. Tidigare tillhörde byggnaden Philadelphia.
Kyrkobyggnaden är en välbevarad och fin representant av frikyrkobyggnader från motsvarande tidperiod i Småland. Kyrkobyggnaden är uppförd i en plankstomme, fasaderna har ljusgrå liggande fasspontpanel med spetsbågiga fönster med röda snickerier och grå omfattningar.