Publicerat:

Värnamo kommun satsar på lokal matförsörjning

Värnamo kommun vill nu utveckla lokal matförsörjning och stärka beredskapen inför framtida utmaningar.

Med en självförsörjningsgrad som idag ligger under 5 procent och en matsystemstruktur som är beroende av globala leveranskedjor, pekar en ny analys och åtgärdsplan på en tydlig väg framåt för kommunen.

En analys som visar vägen

En omfattande analys av kommunens matsystem har identifierat en obalans mellan lokal produktion och konsumtion. Majoriteten av de livsmedel som produceras i kommunen exporteras, medan invånarna är beroende av importerade livsmedel. Rapporten rekommenderar en självförsörjningsgrad på 20 procent, vilket är ett viktigt steg mot ökad robusthet och hållbarhet.

– Vi står inför en viktig möjlighet att stärka det lokala matsystemet och därmed minska sårbarheten för externa påverkningar. Genom att satsa på lokal produktion kan vi inte bara öka vår beredskap utan även skapa arbetstillfällen och stärka folkhälsan, säger Tobias Petterson, kommunstyrelsens ordförande.

Föreslagna åtgärder

För att nå dessa mål har kommunen tagit fram en åtgärdsplan. Åtgärdsplanen omfattar både kortsiktiga och långsiktiga insatser. Exempel på dessa är:

  • Ge kommunledningsförvaltningen i uppdrag att upprätta en riktlinje för hantering av kommunal jordbruksmark.
  • Ge servicenämnden i uppdrag att ta fram förslag på långsiktiga målnivåer för den lokala livsmedelsproduktionen.
  • Ge serviceförvaltningen i uppdrag att i samverkan med kommunledningsförvaltningen organisera hur arbetet ska fortsätta utifrån målsättningen om en ökad lokal livsmedelsproduktionen. Det gäller både i den kommunala organisationen och tillsammans med andra.
  • Ge kommunledningsförvaltningen i uppdrag att i samverkan med Värnamo näringsliv genomföra dialoger kring ökad livsmedelsproduktion med medborgare och lokala företagare i branschen. Arbetet ska även inkludera alternativa finansieringskällor.
  • Ge kommunledningsförvaltningen i uppdrag att göra en översyn av kraven vid upphandlingar med ökat fokus på lokalproducerade livsmedel, i enlighet med Lagen om offentlig upphandling.

Förväntade effekter

Ett robustare lokalt matsystem kommer inte bara att bidra till ökad beredskap vid kriser utan även minska klimatpåverkan, stödja biologisk mångfald och skapa fler arbetstillfällen inom kommunen.

– Genom att också integrera målen i kommunens strategiska planer, såsom miljöplan och risk- och sårbarhetsanalys, tar Värnamo viktiga steg mot en mer hållbar framtid, säger Tobias.