Publicerat:

Skolavslutning - här är lite tips till dig som är förälder

Nu börjar sommarlovet med härliga, lediga dagar. Det betyder frihet, sol, bad och nya erfarenheter för din ungdom, men också frestelser och risker. Du som är vårdnadshavare är viktig för att din ungdom ska få en tryggare sommar - här kommer lite tips till dig.

Det här brevet har skickats ut till vårdnadshavare inför skolavslutningen.

Skolavslutningskvällen

Många ungdomar dricker alkohol och skolavslutningen är en kväll, då många testar det för första gången. Skolavslutningskvällen är en kväll som ibland slutar med tårar, spyor och jobbiga minnen, eller ännu värre vålds- och sexualbrott. När ungdomar är berusade ökar risken för att de utsätts för eller begår brott. Vi vill ge ungdomarna förutsättningar för en rolig kväll, men vi behöver din hjälp!

  • Prata med din ungdom om riskerna med alkohol.
  • Bestäm en tid när hen ska vara hemma och berätta att du kommer att vara vaken för att prata lite om kvällen innan hen får gå och lägga sig.
  • Prata med äldre syskon om att det inte är okej att fixa alkohol. Lika viktigt är det att du inte låter din tonåring få ta del av ert barskåp hemma. Ungdomar som får alkohol hemifrån dricker mer än andra ungdomar.
  • Ha kontakt med ditt barn under kvällen. Ta gärna en sväng förbi där de ska vara.
  • Kolla vad de har med sig i väskan. Är det verkligen vatten i flaskan?
  • Om din ungdom oftast brukar ta moppen, mopedbilen eller a-traktorn och nu väljer att gå eller cykla bör du vara extra uppmärksam.
  • Var beredd att kunna åka väg under kvällen om något skulle hända.
  • Om du är orolig eller behöver råd i samband med skolavslutningen, tveka inte att ringa oss. Fältsekreterare och områdespoliser jobbar under kvällen/natten.

Sommarlov

Ditt jobb att vara ”en jobbig” (eller som vi uttrycker det ansvars- och omsorgsfull) förälder fortsätter när sommarlovsdagarna tar vid. Nio veckors ledighet utan sysselsättning är en lång tid för en tonåring. Kanske vänder hen på dygnet och hänger ute mer med sina kompisar om kvällarna. Det är ju såklart härligt, men fortsätt med att:

  • ha koll på var din ungdom befinner sig och vilka hen umgås med.
  • bestämma en tid när hen ska vara hemma. Självklart är det okej att träffa sina vänner, men många ungdomar vistas ute sent och kan störa andra. De senaste somrarna har vi haft många samtal kring hög musik, stök och stora folksamlingar på centrala platser i Värnamo,
  • vara uppmärksam på om din ungdom luktar annorlunda, till exempel tobaksrök, jättemycket parfym, och samtidigt har ett förändrat beteende. Det är mycket droger i omlopp och ungdomarna vet oftast var de kan få tag på det.

Kontakt

Ta gärna kontakt med oss fältare om du är orolig för din eller någon annans ungdom:

Fältare Maria: 0721-43 92 74

Fältare Jennie: 0790-62 12 72

Fältare Pauline: 0765-11 31 61

Du kan alltid tipsa polisen anonymt på 114 14. Om du vill ha kontakt med en mer lokal polis berättar du i växeln att du vill prata med Stationsbefälet i Värnamo.

Vi önskar er en härlig sommar!

/Värnamos fältsekreterare och områdespoliser