Publicerat:

Vad du kan göra för att hindra unga från att dras in i kriminalitet

Ungdomsbrottslighet är ett samhällsproblem som påverkar både individer och samhället i stort. Även om myndigheter och rättsväsendet har viktiga roller i att förebygga brott, kan alla göra skillnad!

Genom att skapa en trygg och stödjande miljö för unga kan vi alla bidra till att förebygga kriminalitet. Här följer några konkreta sätt där du som individ kan göra skillnad.

Aktiv fritid

En viktig faktor för att hålla unga borta från kriminella aktiviteter är att erbjuda dem möjligheter till en aktiv och meningsfull fritid. Ett alternativ för ungdomar till att söka spänning eller gemenskap i destruktiva kretsar kan vara sport, musik, konst och andra aktiviteter. Som förälder, granne eller föreningsledare kan du uppmuntra ungdomar att delta i sådana aktiviteter. Genom att engagera dig i lokala föreningar, coacha ett ungdomslag eller bara visa intresse för deras intressen, kan du hjälpa till att skapa en positiv miljö där de får känna gemenskap och utveckla sina talanger.

Du kan till exempel:

  • Besöka en fritidsgård: Många kommuner har fritidsgårdar där unga samlas för att umgås och delta i olika aktiviteter. Genom att besöka fritidsgården som volontär eller genom att arrangera egna aktiviteter kan du vara en positiv vuxen förebild för ungdomarna.
  • Engagera dig i idrotts- eller kulturföreningar: Genom att vara ledare i en idrottsklubb, musikskola eller annan förening kan du erbjuda unga ett alternativ till destruktiva fritidsaktiviteter. Det ger dem en plattform att uttrycka sig och växa i en positiv riktning.
  • Delta i initiativ som ”föreningsvandring”: Under helger och lov är risken större att unga hamnar i riskfyllda situationer. Föreningsvandring innebär att vuxna finns i områden där ungdomar samlas under kvällar och nätter. Vuxna som är ute i områden där ungdomar rör sig gör riktig skillnad och ungdomar uppskattar att vuxna engagerar sig och blir en trygghet.

Trygga rutiner

Att etablera trygga rutiner i vardagen skapar stabilitet för unga. Rutiner som att äta middag tillsammans, ha fasta tider för läxläsning och andra dagliga aktiviteter hjälper barn och unga att känna sig trygga och förankrade i en struktur. Dessa rutiner minskar risken för att de söker sig till negativa sammanhang för att fylla ett tomrum eller hantera stress. Som vuxen kan du bidra genom att uppmuntra till och hjälpa unga att bygga en struktur i sin vardag.

Du kan till exempel:

  • Bli en mentor genom Mentor Sverige: Den ideella organisationen Mentor Sverige erbjuder ungdomar en mentor som kan peppa och stötta. Som mentor är du ett stöd för ungdomar som söker en vuxen förebild att vända sig till för att inspireras, nätverka och växa som person
  • Skapa stabila hemmiljöer: Om du är förälder, vårdnadshavare eller har en nära relation till en ungdom, kan du hjälpa till att skapa fasta rutiner genom att involvera dig i deras skolgång och fritidsaktiviteter. Enkla saker som att hålla gemensamma måltider eller avsätta tid för samtal kan göra stor skillnad.

Skolan – en avgörande faktor

Skolan är en central del av ungas liv, och för många kan det vara en avgörande faktor för deras framtida möjligheter. Men alla ungdomar har inte samma förutsättningar att lyckas i skolan, och vissa kan behöva extra stöd. Som vuxen är det viktigt att uppmärksamma om ett barn eller en ungdom har svårigheter och hjälpa dem att få det stöd de behöver. Detta kan vara genom att engagera sig i deras skolgång, hjälpa dem med läxor eller se till att de får tillgång till skolans resurser. Genom att visa att du bryr dig om deras utbildning visar du också att du tror på deras potential.

Du kan till exempel:

  • Bli läxhjälpare: Många organisationer erbjuder läxhjälp för ungdomar som behöver extra stöd. Du kan vara med och hjälpa ungdomar att hålla sig på rätt spår genom att engagera dig i läxhjälpsverksamhet, antingen på plats eller digitalt.

Göra saker tillsammans med unga

Att göra saker tillsammans med unga, oavsett om det handlar om att spela spel, laga mat eller bara prata, bygger starka relationer och skapar en känsla av gemenskap. Genom att tillbringa tid med unga kan du visa att du bryr dig om dem och deras välmående. Denna relation kan fungera som en viktig skyddsfaktor mot kriminalitet, eftersom unga som har en nära relation med vuxna oftare vänder sig till dem för råd och stöd istället för att söka sig till destruktiva miljöer.

Du kan till exempel:

  • Dela din tid på ungdomsgårdar eller öppna mötesplatser: Genom att besöka ungdomsgårdar eller delta i olika ungdomsaktiviteter kan du bli en närvarande vuxen som erbjuder samtal och aktiviteter, som till exempel att spela spel, läsa eller bara prata.
  • Arrangera eller delta i friluftsaktiviteter: Naturen erbjuder ett hälsosamt sätt för unga att komma bort från negativa miljöer. Du kan vara ledare i scoutverksamhet eller engagera dig i friluftsorganisationer som Friluftsfrämjandet och erbjuda ungdomar gemensamma utflykter och äventyr i naturen.

Säg ifrån och sätt tydliga gränser

Tydliga gränser och konsekvent vägledning är avgörande för att hindra unga från att hamna i riskfyllda situationer. Som vuxen har du ett ansvar att säga ifrån när du ser ett ungt beteende som kan leda till negativa konsekvenser. Det kan vara allt från att påpeka olämpligt språkbruk till att ingripa om du märker att en ungdom håller på att hamna i fel kretsar. Att sätta tydliga, men rättvisa, gränser ger ungdomar en känsla av trygghet och hjälper dem att förstå vad som är rätt och fel.

Unga behöver tydliga gränser för att förstå vad som är rätt och fel. Som vuxen kan du:

  • Delta i trygghetsvandringar: Många kommuner erbjuder trygghetsvandringar där vuxna tillsammans med polisen eller andra myndigheter går igenom områden för att öka säkerheten och minska otryggheten för ungdomar. Du kan delta och visa att det finns vuxna som bryr sig om ungdomarnas säkerhet och vägledning.
  • Delta i lokala nätverk för trygghet och säkerhet: Flera städer och bostadsområden har nätverk där föräldrar och andra vuxna samarbetar med polis, skolor och sociala myndigheter för att skapa en tryggare miljö för unga. Genom att engagera dig i sådana nätverk kan du bidra till att sätta gränser och förebygga kriminalitet på lokal nivå.

Fråga och lyssna

Det är viktigt att inte bara prata med ungdomar, utan också att verkligen lyssna på vad de har att säga. Genom att ställa frågor och visa genuint intresse för deras liv och tankar skapar du en öppen dialog där de känner sig hörda och förstådda. Att visa att deras åsikter och känslor är viktiga stärker deras självkänsla och minskar risken att de söker sig till destruktiva sammanhang för att få uppmärksamhet eller bekräftelse. Som vuxen kan du visa stöd genom att aktivt lyssna och vara närvarande i deras liv.

Som individ finns det många sätt att engagera sig för att hindra unga från att hamna i kriminalitet. Oavsett om du väljer att bli mentor, delta i nattvandring, hjälpa till med läxor eller bara vara en närvarande vuxen i ungdomars liv, kan du göra en betydande skillnad. Genom att skapa trygga relationer och erbjuda stöd visar vi ungdomarna att det finns andra vägar att gå – vägar som leder bort från kriminalitet och mot en mer positiv framtid.