Publicerat:
En möjlighet att göra skillnad – mentorer sökes!
Många ungdomar saknar en vuxen att prata med – och det vill vi ändra på, genom den beprövade metoden mentorskap.
Värnamo kommun inleder nu ett samarbete med Mentor Sverige, en ideell organisation som arbetar med att ge ungdomar en vuxen förebild för att hitta sina styrkor och få möjligheten att nå sin fulla potential. Samarbetet innebär att kommunen nu aktivt söker engagerade vuxna som vill bli mentorer för unga i Värnamo kommun.
Rollen som mentor
En mentor är en person som lyssnar och finns där för en ung person mellan 13-19 år. En vuxen förebild att prata med, att hitta på roliga aktiviteter på fritiden med, som kan hjälpa till med att skriva ett CV – och lite till.
Du behöver inte ha en särskild yrkesmässig bakgrund eller expertis inom något område – det viktigaste är att du är över 20 år, inte har ett pågående missbruk av något slag, ha goda kunskaper i svenska, är engagerad och vill lyssna och stötta en ung människa i deras utveckling. Mentor Sverige ger dig som mentor en kortare utbildning och kontinuerligt stöd genom mentorskapet. Ett aktivitetsstöd att används till gemensamma aktiviteter så som cafébesök, bio och bowling delas ut.
En mentor fungerar som en samtalspartner och förebild. Genom att dela med sig av sina egna erfarenheter kan en mentor ge perspektiv och vägledning, samtidigt som ungdomen får någon att diskutera sina drömmar, framtidsplaner och eventuella utmaningar med. Den största vinsten är ofta det ömsesidiga lärandet – många mentorer beskriver att de får lika mycket tillbaka som de ger.
Fördelar för ungdomarna
Målet med mentorskapet är att stärka ungdomarnas självkänsla och motivation, samtidigt som de får nya perspektiv och insikter. Många ungdomar upplever att de efter avslutat mentorsprogram får större självförtroende och blir mer motiverade att fullfölja skolan och satsa på sin framtid. Mentorerna erbjuder en trygg vuxen där ungdomarna kan prata fritt om tankar och känslor utan att känna sig dömda.
Med en mentor får de möjlighet att reflektera över sin egen utveckling och framtid på ett sätt som inte alltid ges i andra sammanhang.
Värnamo kommun söker mentorer
I och med samarbetet mellan Mentor Sverige och Värnamo kommun söker man nu fler vuxna som vill ställa upp som mentorer. Att bli mentor är ett åtagande som sträcker sig över sex månader, möjlighet till förlängning i upp till tolv månader finns, där du förväntas träffa din ungdom två gånger i månaden. Som mentor får du stöd från både Värnamo kommun och Mentor Sverige, vilket inkluderar utbildning, handledning och material för att underlätta din roll.
Efter ansökan och utbildning blir du en del av vår mentorsbank. Ungdomar matchas sedan med en mentor utifrån intresse, önskemål och behov.
Om du känner att du har tid och engagemang att bidra till en ung människas liv, samtidigt som du utvecklas personligen, är det här ett fantastiskt tillfälle. Du får chansen att göra en verklig skillnad, och för ungdomarna i Värnamo kan ditt mentorskap vara ett avgörande steg på deras väg mot en ljusare framtid.
Hur ansöker du?
Du som vill bli mentor kan enkelt ansöka genom Mentor Sveriges hemsida. Länk till annan webbplats. Där kan du läsa mer om organisationen, mentorsprogrammet och vad det innebär att vara mentor. Du kan även få svar på vanliga frågor och komma i kontakt med representanter för Mentor Sverige om du har specifika funderingar.
Mentorskap handlar om att skapa meningsfulla relationer som kan göra skillnad – både för den unga personen och för mentorn. Så ta chansen och bli en del av detta viktiga arbete genom Värnamo kommuns och Mentor Sveriges samarbete! Har du frågor,kontakta Petrus Älverdal, som du når via kommunens kontaktcenter på telefon: 0370-37 70 00
Välkommen att göra skillnad i en ung människas liv!
Hur fungerar Mentor Sverige?
Mentor Sverige är en del av den internationella organisationen Mentor International, som sedan starten 1994 har arbetat för att stärka unga genom mentorskap. Syftet är att ge ungdomar en trygg vuxen förebild som kan inspirera och guida dem i både skola och vardagsliv. Verksamheten bygger på frivilligt engagemang och erbjuder en plattform där ungdomar kan utvecklas genom stöd, inspiration och kunskap från vuxna som vill göra en skillnad.
Organisationens verksamhet är uppdelad i olika program, där det mest efterfrågade är det individuella mentorskapet. Här matchas en ungdom ihop med en vuxen mentor som fungerar som en samtalspartner och stödperson. Mentorn och ungdomen träffas regelbundet under 6 månader, vanligtvis två gånger i månaden, där de samtalar om allt från framtidsdrömmar till skolan och vardagsutmaningar.