Publicerat:

Ny socialtjänstlag - vad innebär det för dig?

I dagarna börjar den nya socialtjänstlagen gälla för alla landets kommuner. Lagen innebär förändringar som ska göra socialtjänstens arbete med individanpassat och be bättre stöd för de som behöver det mest.

I Värnamo kommun finns socialtjänsten på omsorgsförvaltningen och medborgarförvaltningen. Här berättar vi om de viktigaste delarna av den nya lagen och vad de kan betyda för dig som medborgare.

Hur påverkas du som medborgare?

Omställningen till en ny lag är ett stort arbete som tar tid och som sträcker sig några år framåt. Just nu håller socialtjänsten i Värnamo på att ta fram planer för vad som behöver vara på plats när lagen träder i kraft 1 juli 2025 samt vad som behöver ske på längre sikt.

I detta ingår att undersöka hur det ser ut just nu.

  • Hur arbetar vi? På vilka områden skulle det vara bra med andra arbetssätt?
  • Vilka behov möter vi? Får de insatser vi beviljar önskad effekt? Behöver särskilda målgrupper prioriteras? Vilka insatser skulle kunna ges utan behovsprövning?

Konkreta förändringar och beslut kommer att meddelas kontinuerligt så att du som medborgare vet vad som händer.

Varför behövs en ny socialtjänstlag?

Utredningen om behov av ny lag påbörjades 2017. Både i delbetänkande och slutbetänkande framgår det att socialtjänsten möter nya målgrupper med andra behov. Detta kräver och ger också möjlighet att arbeta på andra sätt än tidigare. Ny lagstiftning behövs också utifrån kompetensutmaningen i offentlig sektor som i korthet innebär att färre ska göra mer. Vi lever längre och en stor del av vår befolkning är äldre. Det faktum att vi har blivit alltmer digitala innebär också att anpassningar måste göras utifrån nya beteenden bland dem vi möter. Digitaliseringen innebär också möjligheter när det kommer till att möta behov på nya sätt.

Viktiga områden i den nya socialtjänstlagen

Den nya socialtjänstlagen ska skapa en mer flexibel och personcentrerad socialtjänst som bättre kan möta invånarnas behov. Huvudförslagen i lagrådsremissen fokuserar på:

  • Att arbetet ska vara förebyggande. Detta betyder att socialtjänsten ska arbeta med att nå människor tidigt och förhindra eller fördröja att problem eller behov uppstår alls. Det betyder också att vi ska arbeta på ett sätt som motverkar att uppkomna behov eller problem förvärras.
  • Att socialtjänsten ska vara lätt tillgänglig. Du som medborgare ska veta vilket stöd och vilken hjälp som finns att få. Det ska inte upplevas som svårt eller obehagligt att få hjälp. Socialtjänstens stöd ska erbjudas på olika sätt, till exempel nära dig och i din miljö, på det sätt som du behöver. Det ska vara enkelt att komma i kontakt med socialtjänsten.
  • Att vissa insatser ska kunna ges utan behovsprövning. Detta är en del av att socialtjänsten ska vara lätt tillgänglig och erbjuda snabbare hjälp och stöd. Det betyder att du som har behov kan ansöka om vissa insatser och få den hjälpen utan att detta först behöver utredas.
  • Att socialtjänsten ska vara jämlik och jämställd. Socialtjänsten ska bidra till jämlika och jämställda levnadsvillkor. Det innebär till exempel att särskilt utsatta grupper behandlas annorlunda. Barnets rätt lyfts särskilt fram och förtydligas.
  • Att socialtjänsten ska arbeta kunskapsbaserat. Detta betyder att det arbete socialtjänsten bedriver ska bygga på kunskap om vilka vi möter, vilka behov som finns och vilka insatser som ger bäst hjälp utifrån detta. Arbetet och metoderna som används ska också bygga på vetenskap och beprövad erfarenhet.

Vad ska du göra om du vill veta mer?

Om du har frågor om hur den nya socialtjänstlagen påverkar dig eller någon i din närhet, kan du alltid kontakta oss. Vi finns här för att hjälpa och vägleda dig!

  • Kontakta Värnamo kommun Du kan nå oss via kontaktcenter 0370-37 70 00 eller besöka kommun.varnamo.se för mer information.
  • För mer detaljerad information: Vi kommer att hålla öppna informationsmöten och utbildningar för att hjälpa dig förstå hur lagen fungerar och vad den innebär för dig. Håll utkik efter inbjudningar!