Byggnadsminnen och kyrkliga kulturminnen
Det finns många byggnader, anläggningar och platser med särskilt stora kulturmiljövärden i Värnamo kommun.
En äldre byggnad, park eller anläggning som har ett särskillt högt kulturhistoriskt värde kan skyddas som ett byggnadsminne enligt kulturmiljölagen.
Det finns två varianter av byggnadsminnen, statliga byggnadsminnen och enskilda byggnadsminnen. Statliga byggnadsminnen är byggnader och anläggningar som staten äger, medan enskilda byggnadsminnen är byggnader och anläggningar som staten inte äger. Det är riksantikvarieämbetet som beslutar om vad som ska vara ett byggnadsminnen medan länsstyrelsen beslutar om enskilda byggnadsminnen.
Kyrkobyggnader, kyrkotomter och begravningsplatser som är byggda före 1940 är skyddade enligt Kulturmiljölagen. Det omfattar endast kyrkobyggnader inom svenska kyrkan. Enligt kulturmiljölagen ska kyrkliga kulturminnen vårdas och skötas så att deras kulturhistoriska värden inte minskas eller förvanskas. Om man önskar göra en ändring som påverkar de kulturhistoriska värdena är det Länsstyrelsen som tar beslutet.
Enskilda byggnadsminnen
I Värnamo finns det sju platser med enskilda byggnadsminnen.
Bruno Mathsson-miljöer består av tre platser med byggnadsminnen: Bruno Mathsson Center, Bruno Mathssons fabriksbyggnad och Bruno Mathssons bostad.
De övriga fyra platser med byggnadsminnen är Eds herrgård, Hörle herrgård, Moens gård och Åminne bruk.
Kyrkliga byggnadsminnen
I Värnamo finns 15 församlingskyrkor som är kyrkliga kulturminnen och omfattas av Kulturminneslagen. Kyrkorna är församlingskyrkor i Bredaryd, Dannäs, Forsheda, Fryele, Gällaryd, Ohs, Kärda, Hånger, Nydala klosterkyrka och portkapellet, Rydaholm, Torskinge, Tånnö, Voxtorp och Värnamo.