Ortnamn
Ortnamn är ett gemensamt ord och kulturarv för alla geografiska platser som byar, gårdar, sjöar och berg. Ortnamnen kan berätta om platsernas ursprung, historia, olika egenskaper och karaktärsdrag. För att spåra ortnamnens ålder, ursprung och betydelse använder man information i äldre skrifter och kartor.
De äldre ortnamnens ursprung och betydelser
- Bor, den äldsta uppgiften är Boor från 1446. Ortnamnet betyder ”bära eller lyfta” och syftade på en plats där man lyfte, bar och fraktade båtar mellan två vattenleder.
- Bredaryd, den äldsta uppgiften är Breþa rydh från 1306. Ortnamnet betyder ”bred eller stor” och ryd som betyder ”röjning eller öppen plats”.
- Dannäs, den äldsta uppgiften är Dannæs från 1398. Ortnamnet betyder ”näs” som syftar på ett landområde nordöst om sjön Bolmen. Dan kan betyda folkslagslaget ”daner” som är en äldre form av ordet "danskar".
- Forsheda, den äldsta uppgiften är Forsith och Forswidhe från 1272. Ortnamnet betyder ”fors” som syftar på forsen i Storån och vidher som betyder ”skog”.
- Fryele, den äldsta uppgiften är Frøøle från 1201–23. Ortnamnet betyder tempel eller en helig plats och gudinnan Freja eller Fröja.
- Gällaryd, den äldsta uppgiften är Gyelleryth från 1290. Ortnamnet innehåller mansnamnet Gælle samt ryd som betyder ”röjning eller öppen plats”.
- Hamra, den äldsta uppgiften är hammar och betyder ”stenig höjd eller stenig backe”.
- Horda, den äldsta uppgiften är Horedh från 1423. Ortnamnet innehåller Ho som ingår i namnet på sjön Hosio som betyder krok eller böj” samt ”led eller röjning”.
- Hånger, den äldsta uppgiften är Hangor från 1299. Ortnamnet ingår i verbet ”hänga” med betydelsen ”sluttning” och ett ord med betydelsen ”strand”.
- Hörle, de äldsta uppgifterna är Hyrlæqwern och Hyrlø från 1360 samt 1475. Ortnamnet betyder ”virvel i vatten”.
- Kärda, den äldsta uppgiften är Kerit från 1238. Ortnamnet innehåller kärr eller mansnamnet Kære samt ryd som betyder ”röjning eller öppen plats”.
- Lanna, den äldsta uppgiften är Lande från 1535. Ortnamnet betyder ”land eller åker”.
- Nydala, de äldsta uppgifterna är de Nova valle från 1134–1166 och ii Nydal 1366. Ortnamnet är en översättning av det latinska namnet på Nydala kloster, Nova Vallis som betyder ”den nya dalen”. Namnet har kopplingar till ett äldre kloster i Clairvaux, Frankrike som betyder ”den ljusa dalen”.
- Os, den äldsta uppgiften är Ohs från 1201–1210. Ortnamnet betyder mynning, utlopp och syftar på platsen vid sjön Rusken.
- Rydaholm, den äldsta är uppgiften Rythaholm från 1299. Ortnamnet innehåller ryd som betyder ”röjning eller öppen plats” och holm som betyder ”krön eller mindre höjd”.
- Torskinge, den äldsta uppgiften är Thyrsharge från 1350. Ortnamnet innehåller ett äldre namn på torsk, padda eller brakved samt äng som betyder ”slåtter eller betesmark”.
- Tånnö, den äldsta uppgiften är Tandu från 1236–1238. Ortnamnet är sannolikt ett äldre namn på Akrabäcken, Tånnö och betyder ”den blänkande”.
- Voxtorp, den äldsta uppgiften är Ouaxthorp från 1236–1238. Ortnamnet innehåller mansnamnet Ovagh och torp som betyder ”nybygge eller ny boplats”.
- Värnamo, den äldsta uppgiften är Warnnamo från 1236–1238. Ortnamnet innehåller værn som syftar på en militär anläggning ”värn eller skans” och mo som betyder ”sandslätt'.
- Åminne, den äldsta uppgiften är Åmynne och betyder åmynning. Ortnamnet har flyttats med järnbruket från den ursprungliga platsen i Kärda.
- Bolmen, den äldsta uppgiften är Bullmen från 1559. Ortnamnet är bomber och betyder ”stor sjö”.
- Lagan, den äldsta uppgiften är Lafuan fluvidus från 1674. Ortnamnet är lagher och betyder ”vatten eller fukt”.
- Rusken, de äldsta uppgifterna är Rusekn eller Rwsk från 1179–95. Ortnamnet är rusk och betyder ”buller eller larm”.
- Vidöstern, den äldsta uppgiften är Vidhasin från 1372. Ortnamnet är bred och betyder ”vid, stor sjö”.