Byggnadsminnen i Värnamo
I vår kommun finns det sju platser med byggnadsminnen.
Bruno Mathssons miljöer
Det finns tre byggnadsminnen med kopplingar till Bruno Mathsson. Bruno Mathsson föddes 1907 i Värnamo och är en av Sveriges mest kända möbeldesigner. Bruno fick sitt internationella genombrott som möbelformgivare 1937 på en världsutställning i Paris. Han var även en mycket framstående och banbrytande arkitekt.
Apeln 1, Bruno Mathsson Center
Tånnögatan 17
Byggnadsminnet består av en bostads- och verkstadsbyggnad, en utställningslokal och en ateljé. Det finns även en paviljong och en separat utställningsbyggnad på fastigheten.
- Bostads- och verkstadsbyggnaden från 1922 byggdes ut 1944. Huset är byggt i trä och har sadeltak.
- Utställningslokal från 1950 har tre sidor av väggtäckande fönster och en murad sida. Taket är klätt med kopparplåtar.
- Ateljén från 1920-talet är en mindre träbyggnad med pulpettak och en entrédörr av glas
Hitta till Bruno Mathsson Center via Naturkartan Länk till annan webbplats.
Bruno Mathssons fabriksbyggnad
Nydalavägen 22, Värnamo.
Fabriksbyggnaden byggdes 1950 i form av en vinkel. Den har en stomme av stålbalkar med inslag av tegelpartier. Byggnaden har ett sadeltak och på tomten finns ytterligare en till fabriksbyggnad.
Bruno Mathssons villa
Södrakull, Tånnö, Värnamo.
Bruno Mathssons villa med garage ligger vid sjön Vidöstern, ett par kilometer söder om Tånnö. Villan är byggd 1954 och byggdes senare ut enligt Brunos ritningar. Huset har en rymlig och ljus arkitektur med stora glasytor och treglasfönster.
Eds herrgård
Eds herrgård, Gällaryd, Värnamo.
Byggnadsminnet från 1790–1799 byggdes ut 1848. Det finns en huvudbyggnad, två flyglar, två brobyggnader, ett båthus, ett stenmagasin och en smedja. Herrgården är byggd i två våningar med en extra halvvåning. Byggnaden är gjord utav timmer medans fasaderna har gulmålade träpalener och flera värdefulla arkitektoniska detaljer och dekorationer.
Hörle herrgård
Herrgården byggdes 1740 – 1746 och renoverades 1899 och 1951. Hörle bruk ligger intill ett vattenfall i Lagan. Herrgården byggdes i en huvudvåning med suterrängvåning och vindsvåning i tegel. Fasaderna har putsad sandsten och flera värdefulla arkitektoniska detaljer och dekorationer. Till huvudentrén leder två trappor av granit.
Moens gård
Moens gård består av flera äldre gårdsbyggnader i trä från tidsperioden 1700–1921. Det finns en huvudbyggnad, ett sädesmagasin, en vagnsbod, en ladugård, en linbastu och ett svinhus. Gården brukades fram till 1966. Här finns även ett sågverk, vilket inte ingår i byggnadsminnet. Huvudbyggnaden är från 1884 och är byggt utav timmer med träpanel i två våningar. Fasaderna har träpaneler och huvudentrén har pardörrar och en farstu.
Hitta till Moens gård via Naturkartan Länk till annan webbplats.
Åminne bruk
Här finns en mekanisk verkstad med masugn och gjuteri, en kollada, ett våghus, en modellsnickarverkstad, en lyftkran och en telegrafstolpe. Byggnaderna är från tidsperioden 1899 - 1929. Riksintresset utmärks av industriell arkitektur från sekelskiftet 1900. Huvudbyggnaden har röda tegelfasader med arkitektoniska detaljer och dekorationer. De övriga byggnaderna är byggda i trä och är målade i röd färg.
Hitta till Åminne bruk via Naturkartan Länk till annan webbplats.