Historien i landskapet
Värnamo kommun ingår en äldre kulturbygd som är rik på fornlämningar, kulturmiljöer, värdefulla odlingslandskap och kulturhistoriskt intressanta bebyggelsemiljöer.
Spåren av det förflutna, kulturlämningar och föremål från historien finns överallt, både i landsbygden och i staden. De äldsta spåren är fyndplatser från stenåldern 8000–1800 före Kristus samt gravar från bronsåldern 1800–500 före Kristus och järnåldern 500 före Kristus – 1050 efter Kristus.
Runt sjöarna Bolmen och Vidöstern finns de äldsta fyndplatser från stenåldern. I vår kommun finns flest gravar från bronsåldern i länet. Gravarna består av stora rösen och högar på krön och åsar som är synliga i landskapet. I Bredaryd, Kärda, Värnamo och Rydaholm finns välbevarade gravar kvar. Från bronsåldern finns gravrösen i Helmershus och Mossle, Värnamo, i Kylahov, Hånger och i Ohs, Gällaryd.
Från bronsåldern finns även hällristningar på block och stenar, några exempel finns i Dannäs och Hånger. Från bronsåldern och järnåldern finns även skålgropar, eller älvkvarnar. Det består av små runda gropar i stenblock. Skålgroparna finns främst runt sjön Vidöstern.
Resta stenar, kvadratiska stensättningar och domarringar är en kategori från den äldre järnåldern, 500 före Kristus – 400 efter Kristus. En domarring består av en oval eller rund grupp av resta block eller stenar som är placerade med jämna avstånd till varandra. En av länets största domarringar är 22 meter i diameter och finns i Hindsekind intill sjön Hindsen. Domarringar finns även på gravfälten i Sörhorja och Mosslelund, Värnamo. En annan form av gravar kallas för skeppssättningar. Det består av en grupp av resta stenar som bildar formen av ett skepp och finns på gravfältet i Mosslelund.
Det finns ett stort antal fornlämningar i Finnveden under yngre järnåldern 400–1000 efter Kristus. Det beror sannolikt på att Finnveden under den tidsperioden var ett viktigt regionalt centrum. Gravfälten består av mindre och flacka högar som kallas för höggravfält. I Kärda finns flest av alla höggravfält i länet. Även i Vallerstad, Hånger, Rydaholm, Torskinge, Dannäs och Fryele finns flera stora höggravfält.
Från den yngre järnåldern finns flera kända runstenar, exempelvis i Tånnö, Forsheda, Runemo, Värnamo, och Ed, Voxtorp. Syftet med att resa runstenar var ett sätt att bevara och vårda minnet av avlidna släktningar och markera ägor av mark. Runstenarna blev placerade så de blev synliga i landskapet intill vägar och vadställen. De flesta av runstenarna är resta på 1000-talet. Runstenarna har haft skriftband med runor, vilket kan vara svårt att upptäcka om runstenen är skadad. De flesta runstenarna har ett kors eller har ett kristet budskap.
På landsbygden i Värnamo kommun finns flera välbevarade byar med rötter i det äldre kulturlandskapet. Stenmurar är karaktäristiska för det äldre kulturlandskapet, bland de mest största är den välbevarade stenmurarna finns i Sötåsa, Gällaryd.
Stenmurar är en kulturlämning på landsbygden i Värnamo kommun. Stenmurarna användes för att hägna in och avskilja ett område från omgivningen. Flera herrgårdar och större gårdar finns kvar runt sjöar och i äldre jordbruksbygder. Det återstår ett äldre välbevarat herrgårdslandskap med stora odlingsarealer i Hörle, Vallerstad och runt Källundasjön mellan Forsheda och Kärda.