Immateriellt kulturarv
Immateriellt kulturarv kan vara levande traditioner, seder och bruk, som har överförts mellan generationer. Även olika former av hantverk, ritualer, musik, berättelser, ortnamn och recept är immateriellt kulturarv.
Med immateriellt kulturarvet menas traditioner och kunskap som förs vidare mellan människor, till exempel hantverk, högtider, musik och berättelser. Immateriella kulturarv är helt enkelt traditioner och kunskaper som förs vidare mellan människor.
En del av dessa traditioner är vi många i Sverige som delar, andra delas av några få. Vissa traditioner har rötter flera tusen år tillbaka i tiden, medan andra är alldeles nya. Immateriellt kulturarv är något som är betydelsefullt för oss människor och gemenskaper, som de värnar om och utövar i sitt liv samt för vidare till kommande generationer.
Berättelser, sägner och traditioner är en form av ett immateriellt kulturarv som kan leva vidare genom många generationer. Ett immateriellt kulturarv beskriver händelser med kopplingar till en plats. Det är inte ovanligt att en berättelse beskriver en plats där en särskild händelse tidigare har ägt rum.
Men det behöver inte finnas några spår på platsen och berättelsen behöver inte vara sann. Det avgörande är att berättelsen beskriver en händelse som är kopplad till en plats. I Värnamo finns en mängd sägner - både bevisade och mer diffusa - som är kopplade till platser med traditioner. "Trolle klippa" i Voxtorp, "Danskgravarna" i Dannäs, "Munkskatten" i Nydala och "Jätten Enskälle" i Bredaryd är några exempel.