Kulturarvstrappan
Genom kulturarvstrappan ger vi barn och unga möjligheten att upptäcka sin lokala historia. Som elev i Värnamo kommun ska du efter avslutad skolgång ha tagit del av kommunens omfattande kulturarv – steg för steg.
Värnamo kommun anordnar varje år kulturarvsdagar för alla elever i årskurs 2, 4, 6 och 8. Syftet är att lyfta det lokala kulturarvet och erbjuda skolorna att besöka de unika kulturmiljöer som finns i vår kommun. Genom kulturarvsdagarna får de barn som växer upp i Värnamo kommun lära känna sin omgivning och sin närmiljö och upptäcka att det som de läser om i historieboken faktiskt kan finnas runt husknuten.
Kulturarvsdagarna arrangeras i samverkan mellan kulturskolan, barn- och utbildningsförvaltningen, kulturförvaltningen, lokala hembygdsföreningar och civilsamhället.
Apladalen
Du som är elev i årskurs 2 kan under våren besöka Apladalen för att lära dig mer om livet i Värnamo förr i tiden.
Vid detta besök ligger fokus på hemortens historia med utgångspunkt i berättelsen om Per och Kersti och livet i 1700-talets Värnamo.
Som elev får du besöka Ryggåsstugan och marknadsboden och i Prästgården spelar pedagoger från kulturskolan och Östbogillet folkmusik. Dessutom får du smaka på hembakta lunsar och mjölk och prova på lekar från förr i tiden.
Vi arbetar tillsammans med Värnamo hembygdsförening som håller i aktiviteterna.
Nydala
Går du i årskurs 4 kan du besöka klostermiljön i Nydala och prova på att leva i medeltiden.
Här samverkar vi med klosterföreningen som guidar och visar kyrkan och elever från kulturskolans dramagrupper spelar upp en kort teater i det lilla kapellet baserat på en verklig händelse från medeltiden.
Som elev får du prova på olika hantverk, som att smida, tova ull och slunga band och du får dessutom lära dig mer om brott och straff under medeltiden, ta en titt på klostrets örtagård och prova på riktiga medeltida riddarlekar.
Skolorna är väl förberedda när de kommer och de flesta eleverna har sytt både tabarder och tillverkat svärd och sköldar i slöjden före besöket.
Åminne bruk
Som elev i årskurs 6 kan du besöka Åminne bruk och prova på brukslivet.
Här samverkar kommunen med bruksföreningen som visar runt i bruksmiljön, på bruksmuseet och den lilla handelsboden bland annat.
Som elev får du prova på olika praktiska aktiviteter, som att skura trasmattor, gjuta i tenn och laga kolbullar. Kulturskolans dramaelever spelar upp en kort teater som baseras på en verklig händelse som inträffade på bruket år 1918.
Vandalorum
Här får du som elev i årskurs 8 ta del av museets aktuella utställningar.
Kulturarvsnod
En kulturarvsnod arrangerar seminarier, utflykter och föreläsningar.
I stadsbiblioteket i Gummifabriken finns en kulturarvsnod som har skapats i samarbete mellan Värnamo kommun och Jönköpings läns museum. Syftet med noden är att tillgängliggöra det lokala kulturarvet för nya målgrupper och samtidigt skapa broar mellan olika generationer.
Tanken är att varje socken i Värnamo kommun ska få visa upp sin lokalhistoria och detta sker i ett samarbete mellan de lokala skolorna och hembygdsföreningarna. Eleverna skapar filmer med lokalhistoriskt tema och väljer även de föremål som de vill ställa ut i sin utställning. Några av föremålen filmas av och blir till hologram inne i rummet. Hembygdsföreningarna är de lokalhistoriska experterna och bidrar med sin kunskap och inspiration.
Det övergripande ansvaret för samtliga kulturarvsdagar ligger hos Värnamo kulturskola.
Vill du veta mer?
Kontakta Mari Biäre Howerdal: mari.biare.howerdal@edu.varnamo.se, tel: 070-183 03 29
Vill du veta mer om Kulturarvsnoden? Kontakta Elin Ljungqvist: elin.ljungqvist@varnamo.se, tel: 0370-37 76 78