Riksintressen för kulturmiljövården i Värnamo
I Värnamo kommun finns tolv kulturmiljöer som är riksintressen för kulturmiljövården enligt Miljöbalken. Det är Getryggarna, Hindsen, Nästa och Kärda, Nya Åminne, Nydala, Rydaholm Nederlid och Upplid, Södra Vissö, Sötåsa, Vallerstad samt Åminne och Källunda.
Getaryggarna
Riksintresset Getaryggarna är ett landområde mellan samhällena Bor och Rydaholm. Kulturmiljövärdena som finns här är äldre kulturvägar, byar med trähusbebyggelse från 1800-talet, herrgårdsmiljöer och ett äldre odlingslandskap. Byarna Slättebrohult, Ålabäckshult, Botilsbo, Räfsebo, Forneboryd och Krusebackens kvarn är välbevarade med stora kulturvärden. I riksintressets norra del ligger Eds herrgård, uppförd på 1840-talet. På udden mellan Årån och sjön Flåren finns kulturlämningarna efter Trolleborg, en borg från medeltiden.
Hindsen
Riksintresset Hindsen är ett landområde runt sjön Hindsen. Kulturvärdena som finns här är ett herrgårdslandskap och fornlämningsmiljöer. Riksintresset är ett herrgårdslandskap med fornlämningar norr om sjön Hindsen. I riksintresset ingår ett kulturlandskap med öppen odlingsmark samt flera äldre och bevarade byggnader. Här finns även fornlämningar som består av gravar och gravfält från bronsåldern och järnåldern.
Byggnaderna vid herrgårdarna Hindsekind och Näsbyholm samt byarna vid Nederby och Lindstad är välbevarade från 1700-talet och 1800-talet. I riksintresset finns även en ruin efter ett kastell, en försvarsanläggning från medeltiden.
Nästa och Kärda
Riksintresset består av orterna Nästa och Kärda med kulturlämningar och kulturlandskap. Kulturvärdena är fornlämningar från bronsåldern och järnåldern, kulturlandskap, äldre byggnader och vägar. Fornlämningarna är högar och rösen, gravar från bronsåldern samt ett gravfält med 45 gravar från yngre järnåldern, vikingatiden.
I Kärda finns flera välbevarade byggnader i trä från 1800-talet. I centrum finns en äldre kyrkomiljö med ett ursprung från 1200-talet. Den nuvarande kyrkan är byggd 1876. I närheten finns en prästgård från 1812, en skolbyggnad från 1880-talet och en tidigare sockenstuga som är byggda i trä.
Nya Åminne
Riksintresset Nya Åminne finns vid västra sidan av sjön Vidöstern. Nya Åminne är en äldre och bevarad järnbruksmiljö från början av 1900-talet. Kulturmiljön är olika byggnader som har kopplingar till järnbruket från början av 1900-talet. Här finns en masugn, en kollada och ett våghus, en stationsbyggnad, en banvaktsstuga och en disponentvilla. Riksintresset anses vara ett särskilt värdefullt industrihistoriskt minne och länets enda välbevarade järnbruk från sekelskiftet 1900.
Nydala
Riksintresset Nydala kloster hittar du intill sjön Rusken. Nydala är ett av Sveriges äldsta och bevarade kloster av Cisterciensorden. Klosteranläggningen anses vara ett av de värdefullaste kulturminnen i Småland. Klostret blev grundlagt 1143 på initiativ av cisterciensmunkar som var utsända från Clairvaux i Frankrike. Det ursprungliga namnet på klostret var Sancta Maria de Nova Valle. Det betyder Santa Maria vid den nya dalen. Klostret består av ett mindre kapell, en portkyrka, kosterstallet samt ruiner av flera byggnader.
Nydala kloster är unikt genom att det är byggt enligt Cisterciensorden i ett område avskilt från bebyggda områden. Klostrets arkitektur har franska kloster som förebild. Klostret förstördes delvis av danskarna under 1500-talet, men flera av byggnaderna och de båda kyrkorna blev renoverade 1680. Inredningarna i kyrkorna är byggda i barockstil. Den nuvarande herrgårdsbyggnaden är från 1790 och är ett av länets bästa exempel på sengustaviansk arkitektur.
Rydaholm Nederlid och Upplid, Rydaholms socken
Riksintresset här är Rydaholm kyrkomiljö samt byarna Nederled och Upplid. Kulturmiljövärdena är Rydaholms kyrkomiljö från 1100-talet, välbevarade byggnader från 1800-talet samt fornlämningar från bronsåldern och järnåldern. Från bronsåldern och järnåldern finns tolv gravfält. Här finns nio gårdar med ursprung från vikingatiden.
Under vikingatid och medeltid var Rydaholms en viktig centralbygd. Rydaholm låg geografiskt bildade en viktig knutpunkt i de sydvästra och mellersta delarna av Småland. Det nutida vägnätet har troligen ett ursprung från 1100 - 1200-talet.
Rydaholms stenkyrka är byggd i början av 1100-talet. Den äldsta delen består av två tornspiror som troligen även varit en försvarsanläggning med små skottgluggar på sidorna. På 1700-talet blev kyrkan utbyggd med ett större långhus och ett kor. Den övriga äldre bebyggelsen i Rydaholm består av kyrkstallarna och prästgården från 1850-talet. I närheten av kyrkan finns en stor grop, "Stora hålan" som sannolikt har varit en medeltida vapensynplats inom ett militärt övningsfält.
Södra Vissö
Riksintresset här är Södra Vissö, Bredaryd. Kulturmiljövärdena består av äldre och välbevarade byggnader från 1800-talet och kulturlandskap. Bebyggelsen är en äldre by med rödmålade byggnader i timmer. Utanför bebyggelsen finns välbevarade äldre hagmarker och slåtterängar med stenmurar och odlingsrösen.
Sötåsa
Riksintresset Sötåsa, Gällaryd. Kulturmiljövärdena är äldre och välbevarade byggnader, kulturlandskap, odlingsmark och gravar. Inom området finns äldre och bevarade byggnader från 1800–1930-talet. Riksintresset är representativt för den småländska boskapsskötseln i äldre tider och är unik för länet. Kulturlandskapet är bevarat från den första hälften av1800-talet. Åkermark och lövängar är bevarade enligt en äldre struktur och karaktär. Kulturlandskapet är äldre odlingsmark med odlingsrösen, stenmurar och fägator. Kulturlandskapet har ett troligen ett ursprung från ett förhistoriskt odlingsbruk. I riksintresset finns ett gravröse från bronsåldern, kallat Stora röset eller Pengaröret.
Vallerstad
Riksintresset består av Vallerstad, Kärda. Kulturmiljövärdena har en välbevarad herrgårdsmiljö med ett ursprung från 1300-talet. Där ingår en herrgård, magasin, smedja, arbetarbostad och förråd från 1800-talet. Till herrgården finns en uppfartsväg med en trädallé. En äldre vägsträckning ingår som även en del av kulturmiljön. I området finns två gravfält från den yngre järnåldern. I kulturlandskapet finns även flera kulturlämningar som husgrunder och kolbottnar.
Åminne och Källunda
Riksintresset Åminne och Källunda finner du intill Källundasjön, Kärda. Kulturmiljövärdena består av ett äldre och välbevarat herrgårdslandskap med gårdar, gamla Åminne bruk och fornlämningar. Odlingsmarken är brukad enligt äldre metoder. I området finns även stora naturvärden. De äldsta av gårdarna har ett ursprung från 1300-talet. Herrgården Schedingsnäs två våningar är från 1643. Byggnaden är byggd i trä och målad i gul färg och med vita knutlådor. Herrgården Källunda är från 1820. Byggnaden av trä är målad i ljusgrå färg med gröna knutlådor och är ett exempel på italiensk renässansarkitektur.
Åminne är dokumenterat i källorna sedan1560-talet. Den nuvarande huvudbyggnaden är byggd 1848–52 och har två våningar i trä, målad i vit puts. På 1800-talet blev Åminne bruk ett ekonomiskt centrum för järnhantering. Den dåvarande ägaren Danckwarts byggde 1826 en masugn och 1833 ett stångjärnsverk. Men 1899 blev verksamheten flyttad till stranden av sjön Vidöstern. Ruiner av den gamla masugnen och gjuteriet finns kvar vid Åminne gård. Vid Källundasjön finns även flera fornlämningar från järnåldern. Norr om Källunda gård finns en husgrund från medeltiden som är omgiven av en vallgrav. Vid Bestorpssjön finns områden med fossil åkermark.