Värnamos historia
Värnamo kommun bildades 1971. Kommunen har sitt ursprung långt tillbaka i tiden, med en historia som sträcker sig över 1000 år.
Småland
Småland betyder ursprungligen "små land" eller ”de små länderna”. Småland bestod av flera mindre geografiska landområden som kallades folkland eller landskap med egna lagar, lagting och lagmän. Både folkland och landskap finns i skriftliga källor från 1000-talet.
Värnamo kommun ingick i den västra delen i folklandet Finnveden samt i den södra delen i folklandet Njudung.
Härad
Ett härad är ett äldre geografiskt, administrativt rätts- och förvaltningsområde med ett ting som beslutade om lagar och säkerhet. Till varje härad fanns en häradshövding som hade ansvaret att döma på tinget och att verkställa domar. Värnamo kommun ingick i Västbo härad, Östbo härad samt i Östra härad. Östbo härad och Västbo härad var en del av Finnveden. Östra härad var en del av Njudung.
Socken
Ett härad består av ett antal socknar. I Värnamo kommun ingår 13 socknar, Bredaryd, Dannäs, Forsheda, Fryele, Gällaryd, Hånger, Kärda, Nydala, Rydaholm, Torskinge, Tånnö, Voxtorp och Värnamo. En socken är en äldre administrativ enhet och ett geografiskt område som är känt i källorna sedan 1100-talet i Sverige. En socken hade en gemensam kyrka samt en borgerlig sockenkommun som styrdes av en sockenstämma. År 1863 delades de kyrkliga socknarna upp i borgerliga och kyrkliga kommuner.
Landskommuner
Kommunreformen 1952 innebar sammanslagningar av till färre och större landskommuner. De nybildade landskommunerna kallades för storkommuner.
I Värnamo kommun fanns Bors landskommun, Bredaryds landskommun, Rydaholms landskommun, Forsheda landskommun samt Värnamo stad.
I Bors landskommun ingick Gällaryd, Tånnö och Voxtorp.
I Forsheda landskommun ingick Forsheda, Dannäs, Hånger, Kärda och Torskinge). Fryele ingick i Klevshults landskommun medan Nydala ingick i Vrigstads landskommun.