Publicerat:

Skulpturen Värnamo Lilja ska återställas till originalskick

Har du märkt att något saknas mitt i stan? Tidigt på morgonen tisdag 10 oktober lastades skulpturen Värnamo Lilja på en lastbil och kördes iväg till Göteborg.

Skulpturen ska renoveras, återställas till originalskick och få belysning. Därför kommer det att vara tomt, under några månader, där den vanligtvis står. Skulpturen kommer sättas tillbaka till våren, lagom till att vattnet ska sättas på.

Värnamo Lilja köptes in av Värnamo stad 1961 och placerades framför dåvarande Stadshotellet, på det som idag heter Bruno Mathssons plats. Konstnären Per-Erik Willö fanns på plats vid montering och invigning.

Nu behöver både den 62 år gamla skulpturen och bassängen lite omvårdnad och därför har skulpturen fraktas till en metallkonservator för restaurering. Förutom att ta bort kalkavlagringar på bladen, ska hela skulpturen vaxas och patineras svart igen.

Graniten i bassängen slipades förra hösten och i september lades nya fogar. Under tiden skulpturen är borta ska den belysning som ursprungligen fanns återställas.

Sista bilden är tagen från ett vykort från 1960-talet.