Publicerat:

Värnamo Årets kulturkommun 2024

Värnamo är Årets kulturkommun 2024. Kulturchefen Lars Alkner är stolt och glad över denna bekräftelse på det långsiktiga och breda arbetet för kulturen.

Så står det bland annat i juryns motivering, som lästes upp när Årets kulturkommun 2024 utsågs vid en digital ceremoni på tisdagseftermiddagen.

– Det är helt fantastiskt! Vi vet att många är imponerade över Värnamo kommuns breda och långsiktiga arbete för kulturen, men det är tuff konkurrens då det inte bara är Värnamo som har förstått värdet av att satsa på kultur. Därför kändes det väldigt ovisst och öppet, säger Lars Alkner.

Först i länet

Det är fackförbundet Visions medlemmar och förtroendevalda som har nominerat kommuner till utmärkelsen Årets kulturkommun 2024. Förutom Värnamo, var även Skellefteå och Karlskoga i final. Det är första gången någonsin som en kommun i Jönköpings län får utmärkelsen, som har delats ut sedan 1987.

– Det är många man vill lyfta fram och hylla en sådan här dag. Alla som på olika sätt jobbar eller har jobbat inom verksamheter som kulturförvaltningen och biblioteken, kulturskolan, Gummifabriken, Vandalorum och i alla våra föreningar. Ni ska alla känna er stolta och ta åt er en del av äran, säger Lars Alkner och tillägger:
– Sedan får vi inte glömma kommunledningen – både tjänstemän och politiker – som vågat stå fast vid satsningarna på kulturen även när det har blåst.

Berikar människors liv

Annica Skoglund är kulturansvarig i Vision och ordförande för juryn som utser Årets kulturkommun.

– Vision vill lyfta fram kommuner som även i bistra ekonomiska tider arbetar för att kulturen ska kunna berika människors liv och vara en självklar del av kommuninvånarnas vardag. Det ska vara kommuner som arbetar långsiktigt med kulturfrågorna och som ser vikten av konstnärlig frihet, säger hon.

Juryns motivering

Juryns motivering:

"Värnamo har en väl fungerande kulturförvaltning och kulturnämnd där den viktiga principen om armlängds avstånd för konstnärlig gestaltning är inskriven i styrdokumenten. Kommunen erbjuder ett brett utbud av aktiviteter som göder kreativiteten och skaparglädjen hos barn och unga. Genom ett målmedvetet publikarbete har Värnamo en fast scen med bästa tänkbara förutsättningar. Värnamo får också utväxling för kulturens rehabiliterande förmåga genom att erbjuda kulturunderstödd rehabilitering i ett permanent samarbete med regionen.
Vision utser med glädje Värnamo till Årets kulturkommun!"

Läs mer om utmärkelsen på Visions webbplats. Länk till annan webbplats.

Ett gäng personer sträcker händerna i luften och ser glada ut.

På kulturförvaltningen var spänningen stor inför beskedet: skulle det bli tredje gången gillt? Det blev det! Nu är Värnamo Årets kulturkommun 2024.