Publicerat:

Värnamo bäst i landet på att utmana unga att läsa

Värnamo bibliotek har utsetts till Årets läsutmanarbibliotek 2023.

Den stora läsutmaningen är landets största lästävling för fjärdeklassare. Tävlingen syftar till att locka fram lässuget som på sikt ökar läskondisen.

Värnamo bibliotek vinner utmärkelsen Årets läsutmanarbibliotek 2023 för att vi medvetet satsat resurser på att öka läslusten bland fjärdeklassarn och för att vi inspirerat, uppmuntrat och stöttat såväl elever i år fyra som deras lärare.

Bakom tävlingen står Rabén & Sjögren, Bonnier Carlsen, Natur & Kultur och Adlibris. Läs mer om den stora läsutmaningen här. Länk till annan webbplats.

Se hela bibliotekets utbud på Värnamo biblioteks webbplats. Länk till annan webbplats.

Motiveringen

Så här lyder motiveringen:

!Värnamo bibliotek har gjort något utöver det vanliga för att få deltagarna i Den stora läsutmaningen att hitta böcker och läsa ännu mer!

Värnamo bibliotek har initierat Den stora läsutmaningen i kommunen, bjudit in skolbiblioteken och kompletterat skolornas arbete med läsning. De har sökt upp elever proaktivt och också fått deltagarna i Den stora läsutmaningen att känna sig speciella. De har fokuserat på fritidsläsning samtidigt som de har stöttat skolorna med läsningen i skolan. Värnamo bibliotek har utnyttjat sina resurser föredömligt för att lyfta fram Den stora läsutmaningen och få fjärdeklassare att läsa!"

Bibliotekshyllor på rad.
Symbolen för Den stora läsutmaningen visar en tecknad bok med en glad gubbe och texten "Vi deltar i den stora läsutmaningen 2023".