Publicerat:

Nästa vecka byts gräset på Finnvedsvallen

Under nästa vecka påbörjas arbetet med att byta gräset på Finnvedsvallen i Värnamo. I och med beslutet om nytt gräs gör Svenska fotbollförbundet ingen besiktning och därmed garanteras att IFK kan spela på sin hemmaarena mot Kalmar FF söndag 19 maj.

När Svenska fotbollförbundet inspekterade gräset på Finnvedsvallen i Värnamo på torsdagen konstaterade de att planen inte godkänns för spel på söndag, 12 maj. Då var det tänkt att IFK Värnamo skulle möta Brommapojkarna på hemmaplan. Fotbollförbundet flaggade också för att matchen mot Kalmar FF 19 maj riskerade att behöva flyttas.

Under fredagsförmiddagen hade IFK Värnamo och Värnamo kommun därför samtal om förutsättningarna för spel på Finnvedsvallen framöver. Under mötet enades klubben och kommunen om att den bästa åtgärden i nuläget är att byta gräset på Finnvedsvallen så snart som möjligt.

Det är IFK Värnamo i egenskap av hyresgäst, som genomför affären. Kostnaden delas upp så att IFK betalar 51 procent och Värnamo kommun 49 procent.

– Vi är glada att vi tillsammans har kommit fram till ett beslut och vi hoppas att det nu innebär att IFK kommer att kunna spela resten av sina hemmamatcher hemma på Finnvedsvallen. Det är ju det vi vill, vi är stolta över att ha ett allsvenskt fotbollslag i Värnamo, säger Gottlieb Granberg, ordförande i teknik- och fritidsnämnden.

– Det är bra att vi är överens. Det är klart att det här är mycket påfrestande för klubben ekonomiskt, men vi måste komma till rätta med problemet på kort och lång sikt och då ser vi att det här är det bästa alternativet. Vi har ett ansvar gentemot våra spelare, medlemmar, samarbetspartner, supportrar och kollegor i allsvenskan att leverera bra fotboll på hemmaplan, säger Lisa Lidén, klubbchef i IFK Värnamo.

Arbetet påbörjas i början av veckan

Det som händer nu är att arbetet med att schakta bort det gamla gräset påbörjas i början av nästa vecka enligt nuvarande plan. Det nya gräset kommer att vara spelbart omgående, vilket innebär att Finnvedsvallen kan ta emot Kalmar FF hemma i Värnamo nästa helg.

Nytt gräs kostar cirka 3 miljoner kronor. Pengar för kommunens del av den kostnaden finns sedan tidigare i teknik- och fritidsförvaltningens budget för 2024. IFK Värnamo och Värnamo kommun är överens om att IFK nu ska ta fram ett underlag som visar klubbens uteblivna intäkter och extra utgifter hittills med anledning av att hemmamatcher har fått flyttas. Fortsatta samtal kommer att ske.

Förutsättningarna för att lägga värme i Finnvedsvallen utreds också och ska redovisas för teknik- och fritidsnämnden på dess sista sammanträde i maj.