Fudge med choklad och torkad frukt
23 maj 2023
Smidig att ha i frysen, bara att plocka fram när du vill ha något nyttigare till fikat.
Ingredienser
Kaka
100 gram solrosfrön (gott om de är rostade)
100 gram cashewnötter (du kan välja vilken nöt du vill)
14 stycken dadlar
1 tsk flingsalt
1 tesked vaniljpulver
3/4 deciliter kakao
1 tesked kanel
1 tesked malen ingefära
1 tesked malen/mortlad kardemumma
Topping
150 gram mörk, osötad, choklad
flingsalt
5-8 stycken torkade frukter, så som aprikos, fikon eller plommon
1/2 - 1 deciliter hackade nötter eller/och från fröer
Gör så här
Mixa solrosfrön och cashewnötter till ett grovt mjöl, tillsätt sedan dadlar och mixa till en kletig massa. Blanda i resten av ingredienserna som ska vara till kakan. Klä en fyrkantig eller rektangulär form med bakplåtspapper, cirka 20 x 20, och bred ut ett jämt lager av kakan på botten. Ställ in kakan i kylen medans du smälter mörk choklad i vattenbad eller varsamt i micron. Akta så det inte bränner om du smälter i mikron. Tag ut kakan ur kylen och häll på chokladen och de hackade frukter,nötter och fröerna. Välj hur mycket du vill ha efter eget tycke och smak. Chokladen stelnar snabbt så häll på toppingen direkt efter chokladen.
Ställ in i kylen igen, dela i mindre bitar. Kakan går utmärkt att förvara i frysen.