Ugnsrostad butternut pumpa
04 december 2023
Vegetarisk måltid som kan ätas som den är eller som tillbehör till fisk, fågel eller kött.
Ingredienser
Till 2-3 personer
1 butternutpumpa
200 gram smör
250 gram fetaost/salladsost
100 gram mandlar eller valfria nötter
3-5 vitlöksklyftor
Salt och peppar
ev. persilja eller oregano
Gör så här
Skala pumpan, dela den på långden på mitten, gröp ut pumpafröna. Vill du, kan du ugnsrosta dessa frön. Lägg pumpan med den skurna delen nedåt på en skärbräda och skär ca 2/3 genom den. Lägg över delarna på en plåt eller ugnsfast form.
Smält smöret, om du vill få en nötigare smak kan smöret brynas. Häll över 100 gram av smöret på pumpan, salta och peppra samt skala vitlöksklyftorna o lägg bredvid pumpan. In i mitten av ugnen på 200 grader i cirka 35-45 minuter. Tag ut pumpan när du kan sticka genom den med lätthet. Lägg eventuellt på oregano. Servera med smulad fetaost och (rostade) mandlar samt resterande av det smälta (brynta) smöret.