Ärtbiffar
02 februari 2025

Gula ärtor är kanske mest kända för att ätas i ärtsoppa men de kan användas till så mycket mer, som här, en vegetarisk ärtbiff.
Ingredienser
500 gram okota gula ärtor
2 vitlöksklyftor
2 matskedar persilja
1/2 matsked bikarbonat
2 teskedar salt
2 teskedar svart peppar
Gör så här
Blötlägg de gula ärtorna i inst 12 timmar, eller använd gula ärtor från tetraförpackning. Skölj och häll av vattnet från de gula ärtorna. Häll i dem i en matberedare eller annan mixer. Mixa ärtorna med samtliga ingredienser till en slät smet. Vill du kan du smaksätta med ytterligare kryddor så som curry, spiskummin eller andra örter. Smaka av efter eget tycke.
Forma smeten till små biffar och stek dem i olivolja tills de är gyllene. Servera med exempelvis ugnsrostade grönsaker, ris eller bulgur.
Det går bra att byta ut de gula ärtorna mot exempelvis kikärtor, vita bönor eller svarta bönor.