Prao - ta emot elev

I skolan utbildar vi framtidens arbetskraft. Prao – praktisk arbetslivsorientering – är en del av undervisningen. Genom prao minskar avståndet mellan grundskola och arbetsliv. Vi hoppas att din arbetsplats vill visa sin verksamhet genom att erbjuda praoplatser.

Syftet med praon är att ge eleverna en inblick i arbetslivet och en chans att prova på olika yrken. Eleverna får utforska yrken som kan vara intressanta och det kan leda dem i deras val till gymnasiet. På vårterminen är det prao för årskurs 8 och höstterminen för årskurs 9.

Vi söker praoplatser

Vi söker arbetsgivare, både privata och offentliga, som vill ge ungdomar en chans att upptäcka sin framtid på arbetsmarknaden.

Genom att erbjuda prao har du möjligheten att presentera din verksamhet för ungdomarna, inspirera dem till rätt val och få chansen att kanske hitta en framtida kollega.

Praoperioder

Varje termin delas in i olika praoperioder, en period är en vecka. Det går bra att ta emot fler praoelever samtidigt.

Våren 2024 är det prao för:

  • Gröndalskolan, vecka 8–9 (26 februari-3 mars)
  • Apladsskolan, vecka 10–11 (4 mars-17 mars)
  • Forshedaskola, vecka 12 (18 mars-24 mars)
  • Borskola, vecka 13 (25 mars-31 mars)

Anmäl dig

Värnamo kommun använder webbplatsen samverka.nu för att erbjuda och samordna praoplatser till elever. Gå in på webbplatsen och anmäl ditt intresse. Länk till annan webbplats.

Kontakt

Har du frågor om prao? Kontakta Kontaktcenter, 0370-37 70 00, så hjälper vi dig vidare. 

Fakta om prao i grundskolan

  • Praon är obligatorisk och gäller för alla elever i kommunala och fristående grundskolor från och med årskurs 8. I specialskolan gäller obligatorisk prao från och med årskurs 9, för de elever som läser enligt specialskolans kursplaner.
  • Huvudmannen, det vill säga Värnamo kommun, ansvarar för att hitta praoplatser till eleverna i grundskolan eller specialskolan.
  • Praon ska genomföras under 10 dagar. Det är huvudmannen som beslutar hur de 10 dagarna ska fördelas mellan årskurserna. Praoperioden kan läggas ut när som helst under årskurs 8 och 9.
  • Praon ska i första hand ske på en arbetsplats och i andra hand genom att eleven deltar i undervisningen på ett yrkesprogram i gymnasieskolan.

Förslag på innehåll som kan vara intressant för dig

Hjälpte sidan dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!


Hur kan vi göra informationen bättre för dig? Webbadress till sidan bifogas i meddelandet.

Senast ändrad 15 december 2023