Publicerat:

Bor skola fick pris för internationellt projekt

Bors skola och läraren Lena Gärdemalm uppmärksammas nu för sitt undervisningssamarbete med skolor i Ungern, Spanien, Frankrike och England.

En resande räv och handskrivna julkort är några av ingredienserna i projektet, som nu får eTwinningpriset 2023, som delas ut av Universitets- och högskolerådet.

- Tanken med det här projektet var att skapa kreativa uppgifter där eleverna fick använda språket i naturliga situationer, säger Lena Gärdemalm, som är lärare i franska, engelska och svenska.

Under ett läsår fick tolv högstadieelever i Bor, under franskalektionerna, interagera med elever från Ungern, Kanarieöarna, Frankrike och England. De presenterade sina länder, skapade kortfilmer om sin skola och chattade med varandra.

Eleverna använde sin franska i naturliga samtalssituationer och fick upptäcka andra kulturer i dialogerna med studenter och lärare i de övriga länderna. De gjorde kortfilmer och berättade vad de gör på rasten, hur skolan fungerar hos dem och om sina olika ämnen.

Franska och engelska

Eleverna använde sig av både franska och engelska språket och allt material som alla skolor tog fram delades digitalt. Till jul skickade eleverna handskrivna julkort till varandra.

- Vi hade också en maskot som vi skickade runt mellan länderna. Det var en räv som döptes till Vuk och som fotograferades med eleverna i olika situationer, berättar Lena Gärdemalm.

Projektet blev så bra att det nu tilldelas svenska eTwinningpriset 2023 med motiveringen ”Ett väl genomfört samarbete med högt deltagande och delaktighet. De många och varierande aktiviteterna vävs ihop till en fin helhet som väcker elevernas nyfikenhet på andra länder och lust att lära sig olika språk.”

Firade med tårta

På onsdagen firade elever och lärare med tårta på Bors skola. Tanken var att representanter för Universitets- och högskolerådet skulle vara på plats och överlämna diplom, men tyvärr fick de vända halvvägs från Stockholm på grund av snöoväder. I stället medverkade de via Teams.

Priset är ett presentkort för inköp av teknik och utrustning till framtida eTwinningprojekt till ett värde av 5 000 kronor och två personer från Bors skola får delta vid årets internationella eTwinning-konferens.

Till vänster syns ett inramat diplom, som en person håller i händerna. Till höger syns en blomsterbukett i en vas, som står på ett bord. På bordet finns också en röd tärta.

Representanterna för Universitets- och högskolerådet skulle vara på plats och fira och dela ut diplom, men de fastnade i snöovädret på väg från Stockholm och fick vara med via Teams i stället.