EU-valet 2024

Söndag den 9 juni 2024 är det EU-val i Sverige. Då röstar vi om vilka kandidater som ska representera Sverige i Europaparlamentet de kommande fem åren. På den här sidan hittar du information om valet, till exempel vallokaler och om att arbeta som röstmottagare.

Du som är röstberättigad kommer att få ett röstkort ett par veckor före valdagen. Där står det i vilken vallokal du ska rösta.

När det är klart vilka vallokaler och förtidsröstningslokaler som kommer att finnas i Värnamo kommun, hittar du den informationen på den här sidan.

Om du har frågor som gäller valet, röstningen eller att vara röstmottagare kan du vända dig till Valnämnden i Värnamo kommun, 0370-37 74 40.

Information om EU-valet 2024 på Valmyndighetens webbplats. Länk till annan webbplats.

För att få rösta i valet till Europaparlamentet måste du fylla18 år senast på valdagen, vara svensk medborgare eller medborgare i något av EU:s medlemsländer och folkbokförd i Sverige.

I EU-valet kan du förtidsrösta i Sverige från den 22 maj 2024.

Läs mer om att förtidsrösta på Valmyndighetens webbplats. Länk till annan webbplats.

Lista på lokaler i Värnamo kommun där du kan förtidsrösta. Länk till annan webbplats.

Vad ska jag ta med mig när jag förtidsröstar?

När du förstidsröstar ska du ta med dig ID-handling och röstkort. Du kan också identifiera dig med digitalt ID-kort (via Mobilt BankID) eller digitalt ID-kort genom Freja eID+.

Om du inte identidiferar dig med ID-handling kan en annan person som har fyllt 18 år intyga din identitet. Personen som intygar måste visa sin id-handling.

På valdagen 9 juni kan du rösta

  • i din vallokal eller
  • i en lokal för förtidsröstning som har öppet på valdagen. Tänk på att du här måste ha med ditt röstkort om du väljer att rösta i förtidsröstningslokal.

På ditt röstkort står det vilken vallokal du kan rösta i. Där står även vallokalens öppettider.

När det är klart vilka vallokaler vi har i Värnamo kommun, uppdateras informationen på Valmyndighetens webbplats.

Lista över vallokaler i Värnamo kommun på valdagen på Valmyndighetens webbplats. Länk till annan webbplats.

Vad ska jag ta med mig när jag röstar?

När du röstar ska du ta med dig ID-handling.

Du kan även identifiera dig med digitalt ID-kort via Mobilt BankID eller digitalt ID-kort genom Freja eID+. Id-handlingen ska vara giltig men i vissa fall kan även en utgången id-handling användas. Det är röstmottagaren som avgör vilka id-handlingar som ska godkännas.

Om du inte har någon ID-handling kan en annan person som har fyllt 18 år intyga din identitet. Personen som intygar måste visa sin ID-handling.

Om du röstar i din vallokal på valdagen behöver du inte ha med dig ditt röstkort.

Om du däremot vill förtidsrösta och inte har ditt röstkort, kan vi skriva ut ett dubblettröstkort i förtidsröstningslokalerna.

Du kan även beställa ett dubblettröstkort från kommuner och länsstyrelser. I Värnamo kommun vänder du dig till kontaktcenter om du vill beställa ett dubblettröstkort, kontaktcenter@varnamo.se, 0370-37 70 00.

För dig som vill jobba som röstmottagare

Har du intresse för demokrati och vill bidra till en viktig samhällsfunktion? Vi söker personer som vill arbeta med olika uppgifter vid det kommande EU-valet.

Om du fyller 18 år senast på valdagen 9 juni, talar god svenska, är stresstålig, serviceinriktad och noggrann ser vi gärna att du hör av dig om att bli röstmottagare.

Som röstmottagare ingår till exempel att

  • hålla ordning i vallokalen
  • placera valsedlar i valsedelställen
  • ta emot röster och pricka av i röstlängden
  • hjälpa väljare
  • efter vallokalens stängning granska och räkna rösterna.

På valdagen är vallokalerna öppna kl. 8.00-21.00. Under dagen arbetar du efter ett schema. Efter röstningen hjälps alla röstmottagare åt att räkna rösterna tills resultatet är klart. Vanligtvis är det klart runt midnatt.

Om du ska blir röstmottagare, bjuds du in till ett utbildningstillfälle i slutet av maj. Utbildningen är obligatorisk för den som ska bli röstmottagare.

Det här var kanske det du letade efter?

Hjälpte sidan dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!


Hur kan vi göra informationen bättre för dig? Webbadress till sidan bifogas i meddelandet.

Senast ändrad 20 mars 2024