Publicerat:

Vad gäller för elsparkcyklar?

Elsparkcyklar har alltmer blivit en vanlig syn på gatorna i Värnamo. Men vad är det för trafikregler som gäller egentligen?

Elsparkcyklar klassas som cyklar. Detta gäller elsparkcyklar med en maxhastighet på 20 km/h. Därför ska du som kör en elsparkcykel följa samma trafikregler som för vanliga cyklar.

Vilken utrustning krävs om elsparkcykeln klassas som en cykel?

Utrustningskraven för en elsparkcykel är:

  • Fungerande bromsar och ringklocka.
  • Fram- och baklyktor samt reflexer vid körning i mörker.
  • Hjälm är obligatoriskt för förare under 15 år.

Trafikregler

Det är du som förare som är skyldig att veta vilka trafikregler som gäller. Elsparkcyklar ska i första hand köras på cykelbanor och följa trafikregler för cyklister. För att hyra en elsparkcykel måste man vara 18 år och du behöver också känna till företagets egna regler och villkor. Elsparkcyklar är dessutom avsedda för en person och får därför bara användas av en person åt gången.

Det är Polisens uppdrag att övervaka trafiken och se till att trafikregler följs.

Parkering av elsparkcyklar

Eftersom elsparkcyklar klassas som cyklar behövs inget särskilt tillstånd för att parkera dem. Men precis som med vanliga cyklar ska de parkeras i eller nära ett cykelställ eller i särskilda parkeringsplatser avsedda för elsparkcyklar. Det viktigaste är att dem inte blockerar gång- och cykelvägar, uppfarter, ingångar eller hindra andra trafikanter.

Felanmäla

Vid felanmälningar ber vi er kontakta varnamo@tier.app

Illustration på en elsparkcykel.