Medborgarinitiativ

Har du en idé om hur Värnamo kan utvecklas? Medborgarinitiativ är en möjlighet för dig att lämna ditt eget förslag eller att rösta på andras.

Gå till förslagen
Lämna ett förslag

Vad är medborgarinitiativ?

Dina åsikter är viktiga för oss. Medborgar­initiativ är en möjlighet för dig att lämna egna förslag om hur Värnamo kan bli en bättre kommun att leva och bo i. Förslaget kan handla om många olika saker, men de måste finnas inom de verksamheter som kommunen och de kommunala bolagen ansvarar för.

Du är alltid välkommen med frågor, åsikter om vad som är bra, eller förslag om vad vi kan förbättra. Du skickar in åsikter och tips på sidan Synpunkter.

Lämna förslag, rösta eller diskutera

Alla som vill kan lämna in eller rösta på ett medborgarinitiativ, även barn och ungdomar. De medborgarinitiativ som följer riktlinjerna läggs upp på webbplatsen. Där kan du se hur många som stödjer förslaget. Du kan även välja att rösta eller kommentera förslaget.

Om ett förslag får minst 100 röster kommer det att tas upp politiskt. Det innebär att det kommer att behandlas i kommun­fullmäktige eller kommunstyrelsen, alternativt av en nämnd eller ett bolag. En röst per medborgare räknas.

Dela förslag på Facebook

Medborgarinitiativ har en egen sida på Facebook där alla förslag läggs upp. Förslag som du gillar kan du enkelt dela därifrån på din egen facebooksida.

Medborgarinitiativ Värnamo kommun på Facebook. Länk till annan webbplats.

Publicering och ansvar

När du lämnar in ett medborgarinitiativ måste du lämna ditt namn och dina kontakt­uppgifter. Ditt namn kommer att visas tillsammans med förslaget på webbplatsen. Förslaget kommer även att visas på Facebook tillsammans med en bild.

Ditt medborgarinitiativ granskas av en moderator innan det publiceras. Förslaget ska ha en titel och en tydlig beskrivning och det måste följa riktlinjerna. Vi kommer att kontakta dig om något är otydligt eller om vi inte kan publicera förslaget.

Riktlinjer och krav

Det finns några riktlinjer som ditt förslag måste följa för att det ska kunna bli ett medborgarinitiativ:

  • Förslaget får inte strida mot gällande lagstiftning.
  • Förslaget måste handla om något som ligger inom kommunens ansvarsområde.
  • Förslaget får inte röra enskilda ärenden eller kunna härledas till enskilda personer.
  • Förslaget får inte på något sätt vara kränkande, oseriöst eller stötande.
  • Förslaget får inte innebära marknadsföring av produkt eller kommersiell verksamhet.
  • Förslaget ska inte ha mer karaktär av en enkel fråga eller en synpunkt.
  • Förslaget får inte vara mycket likt ett annat förslag som har lämnats in de senaste 12 månaderna.

Om ditt förslag inte följer riktlinjerna kommer vi att meddela dig att det inte kan publiceras. Det är därför viktigt att du lämnar namn och kontaktuppgifter.

Vill du ha hjälp?

Kontaktcenter hjälper dig gärna att lämna in ett förslag. Välkommen till Stadshuset på Kyrktorget, eller ring: 0370-37 70 00.

Förslag på innehåll som kan vara intressant för dig

Hjälpte sidan dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!


Hur kan vi göra informationen bättre för dig? Webbadress till sidan bifogas i meddelandet.

Senast ändrad 15 november 2022