Publicerat:

Hur tvättar du din bil?

När du tvättar bilen på gatan så riskerar du att förorena våra vattendrag, sjöar och hav. Bor du i Värnamo så rinner detta direkt till Lagan. I helgen är det Biltvättarhelgen där syftet är få fler att tvätta sin bil på en biltvätt.

Detta händer om du tvättar bilen på gatan

Att tvätta bilen på gatan hemma i stället för att använda sig av en biltvätt skapar lokala vattenmiljöproblem. Smutsvattnet och rengöringskemikalierna innehåller olja, giftiga tungmetaller och andra skadliga ämnen. Naturen har sedan svårt att bryta ner dessa ämnen. Dessa ämnen är inte bara skadliga för miljön, utan även oss människor.

Vad du kan göra i stället

Använd dig av en biltvättaranläggning! På en biltvättanläggning hittar du både automatiska biltvättar och gör-det-själv hallar. Här renas vattnet i flera steg innan det skickas till reningsverket och slutligen till våra sjöar och vattendrag.

Det är tillåtet att spola av bilen på gräsbevuxen plan mark eller grusplan. Det går också bra att tvätta den med miljöanpassat tvättmedel när bilen står på detta underlag. Unvik att göra detta ofta och att använda dig av kraftiga rengöringsmedel eller avfettningsprodukter.

Mer information hittar du på sidan Biltvätt

Om biltvättarhelgen

Varje år genomförs cirka 15 miljoner biltvättar på gatan. Biltvättarhelgen startades av Svenskt Vatten för att uppmärksamma och inspirera allmänheten att tvätta sina bilar på ett sätt som är bra för miljön.

Genom att gå till en biltvätt blir både din bil ren och miljön renare.

Inifrån en biltvätt. En bil som blir tvättad