Publicerat:

Vad gör din tonåring på Valborg?

Valborg närmar sig och både ungdomar och vuxna kommer fira att våren är här. Men många kan känna oro inför firandet, eftersom vi vet att det är en kväll då risken ökar för att barn och ungdomar far illa på grund av tobak, alkohol eller droger.

På valborg samlas många familjer och har trevligt tillsammans. Men det är när alla vuxna gått hem som många ungdomar börjar sitt firande och då står alkohol ofta i centrum.

Att du som är förälder är viktig råder det ingen tvekan om. I undersökningar har man sett att tonåringar bryr sig om vad föräldrar säger, även om det inte alltid verkar så i stunden. 9 av 10 ungdomar tycker att det är bra att föräldrar pratar med dem om alkohol (källa: IQ/Norstat 2020).

Ett konsekvent nej till tobak, alkohol och droger från föräldrar har visat sig vara en gräns som tonåringar inte bara förväntar sig, utan även drar sig för att passera.

Vi vill därför uppmana dig att ta reda på vad ditt barn ska göra och vilka ditt barn ska umgås med. Prata med andra föräldrar om tider när barnen ska vara hemma.

Tycker du att det är svårt? Fakta och råd om alkohol och droger och tonåringar

Tonårsparlören – IQ Länk till annan webbplats.

Bris - Barnens Rätt i Samhället Länk till annan webbplats.

Föräldralinjen – stödlinje för dig som är orolig för ett barn (mind.se) Länk till annan webbplats.

Kontakt under kvällen

Om du behöver hjälp eller råd kring ditt barn eller vill lämna tips under kvällen är du välkommen att ringa:

Fältgruppen telefonnummer: 076-495 87 30

Polisen telefonnummer ej brådskande: 114 14 , akut telefonnummer: 112

Socialjouren nås via telefonnummer 112.