Värnamo kommuns logga
E-tjänster och blankett Mina sidor Kontakt
E-tjänster och blankett Mina sidor Kontakt Lyssna

Öppenvård

Öppenvård är en behovsprövad insats som innebär att familjer med barn och ungdomar i åldrarna 0-20 kan få stöd vid bekymmer och svårigheter i föräldraskapet eller i familjen.

Du som förälder eller ungdom kan även höra av dig direkt till öppenvården för råd och stöd. Du kan få upp till fem samtal utan att behöva göra en ansökan.

Öppenvård är en möjlighet för din familj att förändra er livssituation till det bättre genom att använda familjens existerande resurser. Öppenvård utgår alltid ifrån barnets behov. Stöd kan ges individuellt eller i form av familjesamtal, föräldrasamtal eller praktisk/ pedagogisk vägledning i vardagen. Stödet kan också innebära att vi tillsammans med dig och ditt nätverk samordnar och utvecklar era resurser för att få en fungerande situation för dig och din familj.

Vill du ansöka om öppenvård?

Öppenvård är en behovsprövad insats vilket innebär att det behövs en ansökan, utredning och ett beslut för att få stödet.

Vill du ansöka om öppenvård ringer du till kontaktcenter som hjälper dig att få kontakt med en socialsekreterare. Du och socialsekreteraren kommer tillsammans fram till om öppenvård skulle kunna vara ett bra stöd för dig och din familj.

Hur går det till?

Om öppenvård ses som ett bra stöd, får du via socialsekreteraren kontakt med en familjebehandlare. Ni gör tillsammans upp en plan för förändringsarbetet och hur det kan genomföras.

Råd och stödsamtal med familjebehandlare

Du som förälder eller ungdom kan kontakta medborgarförvaltningens öppenvård för råd och stöd, upp till fem samtal utan att behöva göra en ansökan.

Vi vänder oss till familjer med barn och ungdomar i åldrarna 0-21 år, som är i behov av att prata med någon utomstående. Samtalen kan handla om flera olika saker som påverkar dig som förälder. Det kan till exempel vara svårigheter med relationer, konflikter i familjen eller att du känner oro för ditt barns mående.

Samtalen i Råd och stöd kan ske individuellt, i par eller med hela familjen. Tillsammans med dig försöker vi hitta det stöd du behöver för att gå vidare.

Råd och stödsamtal varken registreras eller journalförs. Du kan vara anonym och samtalen hos oss är kostnadsfria. Vi som arbetar har sekretess men en anmälningsskyldighet, som innebär att vi är skyldiga att anmäla om vi får kännedom om eller misstänker att ett barn far illa.

Vill du veta mer?

Om du vill veta mer så är du välkommen att höra av dig till Kontaktcenter, 0370-37 70 00. Vi hjälper dig komma i kontakt med en socialsekreterare eller familjebehandlare.

Kontakt medborgarförvaltningens reception

Hitta till oss

Storgatan 51

331 31 Värnamo

Öppettider för besök

Måndagar kl. 8.00-17.30

Tisdag till torsdag kl. 8.00-16.30

Fredag kl. 8.00-15.00

Lunchstängt alla dagar kl. 12.00-13.00

Det här var kanske det du letade efter?

Hjälpte sidan dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!


Hur kan vi göra informationen bättre för dig? Webbadress till sidan bifogas i meddelandet.

Senast ändrad 17 februari 2022