Här hittar du information om bland annat hemtider, regler och säkerhet, hur du anmäler sjukfrånvaro eller ändrar schema och kontaktuppgifter till skolskjutschaufförerna.
Skolskjuts anordnas i anslutning till skolans ramtider. Ramtid är den tidpunkt då skoldagen normalt börjar respektive slutar. Inom skoldagen kan så kallade håltimmar förekomma. Dessa kan även påbörja eller avsluta skoldagen vilket gör att eleven kan få vänta på skolskjutsen till skoldagens slut.
Vid läsårets start meddelas elever som har rätt till skolskjuts via brev om tider för morgontur och hållplats.
Om ditt barn inte behöver skolskjuts en specifik dag eller vecka behöver du anmäla det till skolskjutschauffören. Det behöver du göra minst en vecka innan resan. Det vill säga om du vet att ditt barn inte ska åka med skolskjuts på torsdag nästa vecka, behöver du anmäla det senast torsdagen veckan innan.
Du anmäler det genom att skicka ett sms till skolskjutschauffören. Om ditt barn åker med Värnamo Taxi behöver du ringa dit.
Om eleven är sjuk eller av annan orsak behöver avboka sin skolskjuts ska respektive skolskjutschaufför kontaktas. Chaufförerna får inte prata i mobiltelefon samtidigt som de kör fordonen, på grund av minskad trafiksäkerhet. Det kan därför vara svårt att nå chaufförerna. Vid sjukanmälan/avbokning av skolskjuts går det även bra att skicka ett SMS till aktuell buss, med eleven namn och vilken/vilka dagar de inte ska åka.
En genomgång av ordnings- och säkerhetsregler samt en utrymningsövning anordnas regelbundet för elever som åker skolskjuts.
På- och avstigning ska ske lugnt. Eleverna ska sitta stilla under färden och använda säkerhetsbälte. Eleverna ska sitta kvar på sina platser fram tills dess att bussen har stannat vid avstigningsstället. Elever som eventuellt måste korsa vägen efter avstigning ska vänta tills fordonet har kört.
Chaufförens tillsägelser ska följas. Chauffören är skyldig att rapportera förseelser till skolskjutssamordnaren som därefter kontaktar rektor och vårdnadshavare.
Ersättningsanspråk kan komma att riktas mot den eller dem som orsakar skada på skolskjutsfordonet. Skadegörelse kan komma att polisanmälas.
Skolskjuts anordnas till den grundskola som kommunen anvisat eleven till enligt skolans upptagningsområde. De elever som bor inom skolans upptagningsområde har rätt till skolskjuts enligt de zongränser som framgår i kartorna för skolornas upptagningsområden.
Elever som går på gymnasiet har inte rätt till skolskjuts på samma sätt som i elever i grundskolan. Gymnasieelever erbjuds resebidrag till skolresor, om vägen till skolan är längre än 6 km och att de är folkbokförda utanför Värnamo stad.
Elever på gymnasiet kan ej ansöka om skolskjuts vid växelvist boende.
Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!
Senast ändrad 26 april 2022