Misstanke om att någon blir slagen

Den som lever i ett destruktivt förhållande har det ofta svårt att söka hjälp. Misstänker du att någon i din omgivning är utsatt för våld är det viktigt att du lyssnar och vågar reagera. Här hittar du tips och råd.

Vi listar några punkter som kan fungera som ett stöd för dig som misstänker att någon blir utsatt för våld av en närstående.

Tecken på att någon blir utsatt för våld i hemmet

  • Du ser återkommande eller konstiga blåmärken eller skrubbsår. Detta kan vara ett tecken på misshandel. Fråga personen hur de uppkom och bli misstänksam om du får undvikande svar eller om personen försöker skämta bort det.
  • Du märker av ett förändrat beteende eller en förändrad personlighet hos personen. En person som misshandlas eller kontrolleras, isolerar sig ofta delvis från omgivningen. Det kan vara att personen inte dyker upp på avtalade möten, inte längre vill göra saker som ni gjort förut, och kommer med ursäkter för att slippa få besök.

På sidan Våld i nära relation kan du läsa mer om vem du kan kontakta om du misstänker att någon är utsatt.

Lyssna och reagera

  • Ställ frågor till personen om du misstänker misshandel eller annat våld. Prata däremot aldrig direkt med partnern eller så hen kan höra.

  • Lyssna på personen utan att ifrågasätta. Avfärda inte det du får höra, och försök inte hitta förklaringar till partnerns beteende. Det är viktigt att du visar att du tar det du får höra på största allvar.
  • Tala om att det är fel att kränka, hota, förnedra, slåss och utnyttja någon sexuellt. Säg ifrån om den som är utsatt anklagar sig själv. Var aldrig dömande, utan visa att du finns där som stöd.

  • Ibland vill eller orkar man inte ens berätta när man är i en dålig relation. Du kan inte förändra någons situation genom att ta beslut åt dem, men du kan hjälpa till genom att vara ett stöd och finnas tillgänglig.

  • Det viktigaste är att du försöker hjälpa den som utsätts att söka hjälp.

På sidan Varningssignaler och goda råd tipsar vi om strategier för hur den som är utsatt kan skydda sig själv.

Kontakt medborgarförvaltningens reception

Hitta till oss

Storgatan 51

331 31 Värnamo

Öppettider för besök

Måndagar kl. 7.45-17.30

Tisdag till torsdag kl. 7.45-16.30

Fredag kl. 7.45-15.00

Lunchstängt alla dagar kl. 12.00-13.00

Det här var kanske det du letade efter?

Hjälpte sidan dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!


Hur kan vi göra informationen bättre för dig? Webbadress till sidan bifogas i meddelandet.

Senast ändrad 01 mars 2023