Allmän förskola

Alla barn har rätt till allmän förskola från och med höstterminen det år de fyller 3 år. Du kan också välja att ansöka om avgiftsfri allmän förskola till ditt barn.

Vad är skillnaden mellan allmän förskola och avgiftsfri allmän förskola?

Höstterminen ditt barn fyller tre år, tre dagar efter skolstart, har ditt barn rätt till så kallad allmän förskola. Om ditt barn redan har en barnomsorgsplats och du vill behålla den, så får du en reducerad avgift när ditt barn har fyllt tre år. Den allmänna förskolan innebär alltså att du får en lägre avgift för din förskoleplats.

Du kan också välja att ansöka om en avgiftsfri allmän förskoleplats. Den avgiftsfria allmänna förskolan omfattar 15 timmar per vecka. Det är fasta tider som förskolan erbjuder. Den avgiftsfria allmänna förskolan följer också skolans verksamhetsår. Det innebär att placeringen inte gäller under lov och studiedagar.

På sidan Läsårstider, lov och ledigheter kan du se hur skolans verksamhetsår ser ut

Om du vill ändra till avgiftsfri förskola

Om du vill ansöka om avgiftsfri allmän förskola anmäler du det via vår e-tjänst nedan.

För ansökningar som kommer innan den 15:e, sker avgiftsförändringen nästkommande månad. För ansökningar som kommer in efter den 15:e, sker avgiftsförändringen två månader efter. Om det är aktuellt att ditt barn ska ha avgiftsfri allmän förskola från augusti månad gäller inkommande ansökningar senast 15 juni. Ansökningar som kommer in efter 15:e behandlas först i augusti. Placeringen gäller inte under lov­ och studiedagar.

Förslag på innehåll som kan vara intressant för dig

Hjälpte sidan dig?

Vi får många frågor om kontaktuppgifter. I de flesta fall ska du kontakta vårt kontaktcenter på telefon 0370-37 70 00, eller via e-post: kontaktcenter@varnamo.se.

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!


Hur kan vi göra informationen bättre för dig? Webbadress till sidan bifogas i meddelandet.

Senast ändrad 18 juni 2024