Värnamo kommuns logga
E-tjänster och blankett Mina sidor Kontakt
E-tjänster och blankett Mina sidor Kontakt Lyssna

Avgiftskontroll

Varje år kontrollerar Värnamo kommun att alla familjer har betalat rätt avgift för förskola och fritidshem. Avgiftskontrollen är viktig ur rättvisesynpunkt, alla ska betala rätt avgift. Den som betalat för mycket får pengar tillbaka och den som betalat för lite får en särskild räkning att betala.

Kontrollen genomförs cirka två år bakåt i tiden, det innebär att Värnamo kommun under 2022 kontrollerar de avgifter för förskola och fritidshem, som betalades 2020. Kontrollen genomförs genom att vi jämför hushållets totala inkomst, enligt Skatteverkets register och delar den med 12 för att få en genomsnittlig månadsinkomst. Den siffran jämförs sedan med den inkomstuppgift som du har registrerat i e-tjänsten IST Administration.

Du som vårdnadshavare ansvarar själv för att meddela rätt inkomst och familjeförhållande, så att avgiften för hushållet blir rätt. Uppgifterna ska uppdateras i e-tjänsten IST Administration. Taxan för förskola och fritidshem grundas på hushållets totala inkomst, oavsett om hushållet har gemensamma barn eller inte.

Har du betalat för mycket eller för lite avgift för förskola/fritidshem 2020?

Om de inkomstuppgifter du lämnat till oss är lägre eller högre än den faktiska inkomsten, innebär det att vi i efterhand justerar avgiften för 2020. Om du har betalat för lite under 2020 får du en faktura, som ska betalas inom 30 dagar. Om fakturan inte betalas inom angiven tid skickas ärendet till inkasso.

Om du har betalat för mycket barnomsorgsavgift under 2020 kommer du automatiskt att få det utbetalt. Du kommer att få pengarna utbetalt direkt på ditt bankkonto eller via avi. Återbetalning via bankkonto sker 21 oktober 2022. Återbetalningar via avi skickas ut med post 21 oktober.

Belopp under 600 kr faktureras eller återbetalas inte.

Har du fråga om avgiftskontrollen?

Vi har samlat de vanligaste frågorna och svaren på sidan Frågor och svar, avgiftskontrollen.

Det här var kanske det du letade efter?

Hjälpte sidan dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!


Hur kan vi göra informationen bättre för dig? Webbadress till sidan bifogas i meddelandet.

Senast ändrad 20 september 2022