Hundar och katter

Vad ska du som hundägare tänka på? Och vilka regler gäller för katter? Här har vi samlat information som du som hund- eller kattägare behöver känna till.

Det här ska du som hundägare tänka på

  • Du ska hålla din hund så att den inte orsakar olägenhet eller skada för andra människor. Det innebär bland annat att du inte får låta hunden skälla i tid och otid så att dina grannar störs.
  • Oftast behöver du ha din hund kopplad.
  • Tänk på att plocka upp hundbajset efter din hund. Runt om i kommunen finns det avfallspåsar upphängda som du får lov att ta för att plocka upp efter hunden.
  • Undvik att lämna hunden ensam i en parkerad bil. När solen är framme stiger temperaturen i en bil mycket fort. Även i skugga och tidigt på dagen kan det snabbt bli farliga temperaturer i en parkerad bil.
  • Visa hänsyn. Tänk på att det finns allergiker och hundrädda människor.

Kom ihåg att du som äger en hund är ansvarig för allt den gör och att du ska hålla god tillsyn över din hund.

Klagomål på hund

Om du störs av en hund ska du först och främst prata med hundens ägare, oavsett vilken typ av störning det gäller. Om det inte hjälper kan du lämna ett klagomål till samhällsbyggnadsförvaltningen.

Hundar som skäller är ett vanligt förekommande klagomål. Om du upplever problem med en hund som skäller gäller samma som ovan; i första hand ska du prata med hundens ägare och om problemet kvarstår kan du lämna ett klagomål till samhällsbyggnadsförvaltningen. Vi kommer då att utreda om klagomålet är befogat och eventuellt vidta åtgärder.

Om du däremot misstänker att hunden skäller på grund av att den far illa, till exempel genom vanvård eller för att den lämnas ensam hemma för länge (mer än 6 timmar) ska du kontakta länsstyrelsen.

Som granne behöver du ha förståelse för att en hund ibland skäller, så ett visst mått av hundskall får man trots allt tåla.

Om ditt klagomål gäller en lösspringande hund bör du kontakta polisen.

Det här ska du som kattägare tänka på

Katter ska märkas och registreras

Alla katter ska id-märkas och registreras i Jordbruksverkets kattregister Länk till annan webbplats. enligt en ny lag från den 1 januari 2023. Detta ska du göra innan katten är 4 månader. Om du köper eller tar över en katt som är över 3 månader ska du se till att den är eller blir id-märkt och du ska registrera dig som ägare inom 4 veckor. Det gäller både innekatter och utekatter. Kravet på registrering gäller även om din katt redan är registrerad i ett frivilligt register sedan tidigare.

Att katter är märkta och registrerade gör det enklare att återförena en bortsprungen katt med sin ägare. Då kan katter som saknar ett hem få hjälp till eventuell vård och att hitta ett hem.

Katter som inte behöver vara märkta och registrerade

Du behöver inte märka och registrera din katt om den är född före 1 januari 2008, men du får lov att registrera den i Jordbruksverkets kattregister om du vill. Det underlättar återföreningen om din katt skulle försvinna.

Katters rätt

Katter har rätt att röra sig fritt överallt, inte bara på ägarens tomt. Det är heller ingen olägenhet för människors hälsa om en eller flera katter förorenar på din tomt. Du ansvarar själv för att schasa i väg katten om du tycker att den stör. Detsamma gäller om du har en dörr öppen och en katt kommer in i din bostad.

Det är viktigt att förtydliga att detta inte ger dig rätt att skada katten. Du får alltså inte lägga ut gift eller skada katten på något sätt.

Om du är kattägare, tänk på följande:

  • Sedan 2020 är det din skyldighet som kattägare att din/dina katter inte får mer ungar än du kan ta ansvar för. Detta gäller även om du har en hankatt.
  • För att undvika att din katt av misstag bedöms som förvildad och avlivas är det bra om du har ett halsband på den.
  • Om katten rastas utomhus i sele bör den hållas under uppsikt, den bör inte heller rastas på lekplatser och i sandlådor.

Vad du kan göra om du störs av katter på din tomt:

  • Prata med kattägaren. Ofta tror ägarna att just deras katt håller sig på tomten eller alldeles i närheten och vet inte om att den besvärar någon.
  • För att minska problemen kan du täcka över sandlådor när de inte används, schasa bort och spruta vatten på katten och kanske testa något avvisandemedel som finns att köpa i zoobutiker.​

Begrava ett sällskapsdjur

Du får gräva ner döda sällskapsdjur på din tomt om du följer kommunens anvisningar.

När du begraver sällskapsdjur måste du tänka på att du har tillräckligt stort avstånd till granntomter, dricksvattentäkter, vattendrag och grundvatten. Du måste också begrava djuret tillräckligt djupt så att inte andra djur kan gräva upp det igen. För ett litet djur, mus hamster mindre kanin kan 60 cm vara tillräckligt medan ett större djur kan behöva 1,5 meter djup grav. Är du osäker får du gärna kontakta miljöenhet på kommunen.

För att förhindra spridning av smitta bör djuret vara friskt. Vid misstanke om allvarliga smittsamma sjukdomar finns skyldighet för djurägaren att ta kontakt med veterinär för en eventuell utredning.

Kremering av ditt sällskapsdjur

Kremering av sällskapsdjur utförs av Flattinge Smådjurskremering AB som ligger mellan Värnamo och Ljungby.

Finnvedens Djurlund

Vill du kremera ditt djur och ha en plats att sprida askan på finns det nu en minneslund för djur vid Sörsjö strax utanför Värnamo.

Mer information om Finnvedens Djurlund finns på Finnvedens Begravningsbyrå webbplats. Länk till annan webbplats.

Förslag på innehåll som kan vara intressant för dig

Hjälpte sidan dig?

Vi får många frågor om kontaktuppgifter. I de flesta fall ska du kontakta vårt kontaktcenter på telefon 0370-37 70 00, eller via e-post: kontaktcenter@varnamo.se.

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!


Hur kan vi göra informationen bättre för dig? Webbadress till sidan bifogas i meddelandet.

Senast ändrad 29 augusti 2024