Råttor och andra skadedjur
Djur och insekter kan klassas som skadedjur, när de finns på en olämplig plats i ett olämpligt antal. Det är fastighetsägaren som ansvarar för sanering av skadedjur. Fastighetsägaren ska även förebygga förekomsten av skadedjur.
Skadedjur som fåglar och råttor har följt med oss människor sedan vi började bosätta oss. De söker skydd, platser att bygga bo och mat i vår närhet. Så länge de kan hitta dessa saker hos oss kommer de att finnas i vår närhet. Därför behöver vi tillsammans se till att minska deras möjligheter att hitta mat och platser att bo på.
Vart förekommer skadedjur?
Råttor bor i stora gångsystem i marken eller under byggnader, ofta i närheten av platser där de kan hitta mat. De förekommer framför allt i stadsmiljö. Till skadeinsekterna räknas till exempel vägglöss, flugor och silverfiskar.
Problem med råttor eller skadedjur
Processen för att bli av med skadedjur, så som råttor och silverfiskar, ser lite olika ut beroende på om du bor i villa eller i lägenhet.
Om du är fastighetsägare
Du som är fastighetsägare, förvaltare eller representant för en bostadsrättsförening har ansvaret för att bekämpa och motverka alla typer av skadedjur runt och i din fastighet. Om du fått in råttor eller andra skadedjur i din fastighet ska du kontakta ditt försäkringsbolag och ett saneringsföretag.
Om du bor i villa
Bor du i villa är det ditt ansvar att bekämpa skadedjuren, till exempel genom att kontakta ett företag som jobbar med skadedjursbekämpning.
Om du bor i lägenhet
Bor du i lägenhet ska du kontakta din hyresvärd eller förening som ansvarar för saneringen.
Skadedjur i kommunala byggnader
Ser du skadedjur i kommunala byggnader, anmäl det till fastighetsavdelningen via kontaktcenter på 0370-37 70 00. Uppge gärna så detaljerat som möjligt vilken fastighet, skola eller liknande som det handlar om.
Om problemen ändå inte löser sig kan du vända dig till samhällsbyggnadsförvaltningen. Använd gärna vår e-tjänst när du skickar in din anmälan.
Förebygg problem med skadedjur
- Håll det rent och snyggt i trädgården och plocka undan fallfrukt. Fallfrukt kan lämnas på kommunens gröntippar. Mer om gröntipparna i Värnamo kommun hittar du på SÅMs webbplats. Länk till annan webbplats.
- Om du komposterar matavfall ska komposten vara skadedjurssäker. Ha inte fågelmat direkt på marken, använd till exempel ett fågelbord och städa bort maten som faller ner.
- Se till att stänga sopkärlen och se till att inget skräp hamnar utanför kärlen. Som fastighetsägare är det viktigt att du ser över ditt abonnemang för hushållsavfall om du ofta har överfulla kärl. Kontakta Såm för att ändra ditt abonnemang eller beställa extra tömning.
- Råttor har ofta sina bon i marken och gärna under extra skydd i form av buskar, brädhögar eller dylikt. Håll gärna marken öppen längs husväggarna. Stapla inte exempelvis ved och trädgårdsmöbler intill fasaden. Skräp och högar ger gnagare skydd och platser att gömma sig på. Fyll igen eventuella övergivna råttbon.
- Se till att källarfönster och dörrar på huset är ordentligt täta.
- Förse ventilöppningar med metallnät.
- Se till att soprummet är städat.
Förslag på innehåll som kan vara intressant för dig
Hjälpte sidan dig?
Har du frågor om kontaktuppgifter eller enskilda ärenden? I de flesta fall ska du kontakta vårt kontaktcenter, det kan du göra genom att ringa 0370-37 70 00, eller skicka e-post: kontaktcenter@varnamo.se.
Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!
Senast ändrad 09 oktober 2024