Råttor och andra skadedjur

Djur och insekter kan klassas som skadedjur, när de finns på en olämplig plats i ett olämpligt antal. Det är fastighetsägaren som ansvarar för sanering av skadedjur. Fastighetsägaren ska även förebygga förekomsten av skadedjur.

Råttor bor i stora gångsystem i marken eller under byggnader, ofta i närheten av platser där de kan hitta mat. De förekommer framför allt i stadsmiljö. Till skadeinsekterna räknas till exempel vägglöss, flugor och silverfiskar.

Problem med råttor eller skadedjur

Processen för att bli av med skadedjur, så som råttor och silverfiskar, ser lite olika ut beroende på om du bor i villa eller i lägenhet.

Om du är fastighetsägare

Du som är fastighetsägare, förvaltare eller representant för en bostadsrättsförening har ansvaret för att bekämpa och motverka alla typer av skadedjur runt och i din fastighet. Om du fått in råttor eller andra skadedjur i din fastighet ska du kontakta ditt försäkringsbolag och ett saneringsföretag.

Om du bor i villa

Bor du i villa är det ditt ansvar att bekämpa skadedjuren, till exempel genom att kontakta ett företag som jobbar med skadedjursbekämpning.

Om du bor i lägenhet

Bor du i lägenhet ska du kontakta din hyresvärd eller förening som ansvarar för saneringen.

Skadedjur i kommunala byggnader

Ser du skadedjur i kommunala byggnader, anmäl det till fastighetsavdelningen via kontaktcenter på 0370-37 70 00. Uppge gärna så detaljerat som möjligt vilken fastighet, skola eller liknande som det handlar om.

Om problemen ändå inte löser sig kan du vända dig till samhällsbyggnadsförvaltningen. Använd gärna vår e-tjänst när du skickar in din anmälan.

Förebygg problem med skadedjur

  • Se till att källarfönster och dörrar på huset är ordentligt täta.
  • Förse ventilöppningar med metallnät.
  • Använd färg eller puts för att göra grova ytor på ytterväggarna släta och glatta så att råttorna inte kan få fäste. En råtta kan klättra flera våningar om den får fäste.
  • Håll det rent och snyggt i trädgården och plocka undan fallfrukt. Ha inte fågelmat direkt på marken, använd till exempel ett fågelbord.
  • Se till att soprummet är städat.
  • Använd slutna sopkärl, stäng soppåsarna väl och se till att inget skräp hamnar utanför kärlen.
  • Var noga med att ha resväskor stängda under resor utomlands så du inte tar med dig skadedjur hem.

Förslag på innehåll som kan vara intressant för dig

Hjälpte sidan dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!


Hur kan vi göra informationen bättre för dig? Webbadress till sidan bifogas i meddelandet.

Senast ändrad 05 februari 2024