Matförgiftningar är vanligare än man kan tro. Om du misstänker att du blivit matförgiftad ska du så snart som möjligt anmäla detta till samhällsbyggnadsförvaltningen. Anmälan kan lämnas anonymt.
Vanliga symptom för en matförgiftning är diarréer, magont och kräkningar. Den vanligaste orsaken till matförgiftning är mikroorganismer som bakterier och virus. Vid behov kontakta även sjukvården.
Vi kommer att ställa en del frågor till dig när du anmäler matförgiftningen. Frågorna är till för att vi ska kunna ta reda på vad som orsakat matförgiftningen. Frågorna kan till exempel vara:
På Livsmedelsverkets och Folkhälsomyndighetens webbplatser hittar du mer information om vad matförgiftning är samt vad du kan göra för att undvika att drabbas.
Om du har varit utomlands och tror att du bär med dig smitta så kontakta din vårdcentral för att ta avföringsprover. Fram tills du fått provsvaren bör du inte hantera oförpackade livsmedel. Via avföringsprovet får du reda på vilka mikroorganismer som orsakat symptomen och om du fortfarande är smittbärare. Med mikroorganismer menas bakterier, svampar, virus och parasiter.
Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!
Senast ändrad 28 februari 2022