Gräsklippning och skötsel

Vi sköter om grönytorna i kommunen så att du ska trivas. Det innebär bland annat att vi klipper gräs eller slår ängsytor. Vi sköter om ytorna olika, ofta beroende på var de ligger och hur mycket de används.

Vår ambition är att ytor där människor träffas, umgås och leker ska klippas oftare än övriga. De ytor som används sällan och ligger otillgängligt klipper vi mer sällan, eller inte alls.

Biologisk mångfald

En del gräsytor i kommunen klipps mer sällan eller inte alls.

Att minska på gräsklippning är ett av de enklaste sätten att öka den biologiska mångfalden på. Bin, humlor, fjärilar, blomflugor och skalbaggar gynnas allihop av att vegetationen är högre och mer varierad och att gräs och växter hinner blomma och sätta frön. Insekterna blir i sin tur mat till många olika sorters fåglar och andra djur.

Ekonomi i balans

Gräsklippning är den största utgiftsposten inom kommunens parkavdelning.

Ett sätt att minska på dessa utgifter, och samtidigt minska utsläpp från transporter och drivmedel för gräsklippare, är att klippa mindre på de ytor som inte används så mycket för sociala aktiviteter.

Gräsytor

Kommunens gräsytor klipps med olika frekvens beroende på placering och användning.

Slaghackningsytor finns främst på platser som inte används så frekvent.

Slaghacksytor klipps en gång om året. Vi väljer att ha högvuxet gräs på vissa ytor för att bidra till den biologiska mångfalden.

Vägkanter klipps vid behov flera gånger om året för att inte sikt och trafiksäkerhet ska påverkas.

Prydnadsgräsmattor (till exempel Åbroparken) klipps med robotgräsklippare som går hela säsongen.

Ytor med bruksgräs möjliggör för umgänge, lek och andra aktiviteter.

Bruksgräs klipps med 10 dagars intervall.

Ängarna är högvuxna gräsytor där målsättningen är en rik biologisk mångfald. Ängarna slås oftast en gång om året, i augusti eller september, och det avslagna höet samlas upp och tas bort.

Förslag på innehåll som kan vara intressant för dig

Hjälpte sidan dig?

Har du frågor om kontaktuppgifter eller enskilda ärenden? I de flesta fall ska du kontakta vårt kontaktcenter, det kan du göra genom att ringa 0370-37 70 00, eller skicka e-post: kontaktcenter@varnamo.se.

Har du synpunkter på kommunens verksamhet? För att synpunkter ska hanteras korrekt, använd dig av vår e-tjänst för synpunkter.

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!


Hur kan vi göra informationen bättre för dig? Webbadress till sidan bifogas i meddelandet.

Senast ändrad 28 maj 2024