Planteringar
Det är parkavdelningen på tekniska förvaltningen som ansvarar för skötsel av rabatter, cirkulationsplatser samt färgsprakande urnor, amplar och blomsterfat.
För att spara på dricksvattnet tar vi vatten från ån när vi vattnar planteringarna.
Från vårlökar till julgranar
Redan i slutet av november börjar planeringen inför kommande års sommarblommor i urnor och rabatter. Vårlökarna beställs i juli och sätts ut i oktober-november efter att sommarblommorna har tagits bort ur rabatterna. I oktober börjar blomsterfat med höstfägring att sättas ut på torg, gågator och andra platser där mycket folk passerar. Inför första advent är det dags att sätta upp julgranarna på torg och vid äldreboenden.
Gör en blomsterpromenad
Perennerna utgör stommen i planteringarna. På en sträcka av nästan en kilometer är gatorna i Värnamo kantade av blommor. Ta en promenad, börja vid foten av Viadukten sommartid och upplev blomsterprakten på nära håll.
Köpmansgatan
Vid foten av Viadukten ligger Köpmansgatan. Fortsätt neråt och njut av blodnäva, dagliljor, nepeta, stäppsalvia och blåtåtel.
Flanaden
Stanna till vid Flanaden. På våren översållas körsbärsträden av vita blommor. I den långa rabatten kommer tidigt blommor som kantnepeta, anisört samt stäppsalvia. Längre fram på säsongen blommar gullris och kärleksört. I slutet av rabatten finns ett gammalt päronträd som är resterna av hantverksgillets stora gamla trädgård som tidigare fanns här.
Bruno Mathssons plats
På andra sidan Centralplan ligger Bruno Mathssons plats. På våren fylls rabatterna av tulpaner och narcisser. Körsbärsträden översållas av vita blommor. I de runda rabatterna växer bland andra blodnäva, astilbe, höstanemon, akleja, kärleksört, stäppsalvia, stjärnflocka, blodnäva, klematis och nepeta.
Lasarettsgatan
Precis som Köpmansgatan är Lasarettsgatan kantad av rabatter. På våren är de fyllda av tulpaner och narcisser. Därefter kommer perenner såsom funkia, daglilja, stäppsalvia, olika nävor och gula rosor.
Åbroparken
I Åbroparkens lummiga grönska finns två större rabatter; Paradrabatten i norr och Tårtan i söder. I Paradrabatten växer bland annat jättedaggkåpa, höstaster, sköldpaddsört, brittsommaraster, johannesört, olika nävor, rosenplister, gullris och anisört. I Tårtan avlöser blommorna varandra efter årstid.
Missionsparken
Missionsparken på Lagans östra strand är nog allra vackrast på våren när blommande påsk- och pingstliljorna väller ner för slänten ner mot Lagan. I rabatten vid fontänen växer bland annat jättedaggkåpa, funkia, dagliljor, stäppsalvia och blåtåtel.
Pelikanen
Den lummiga rabatten i slänten vid Pelikanen ned mot Lagan är som allra vackrast under sensommaren. Då kan man njuta av höstanemoner, silverlysing, vit sköldpaddsört, axmalva, funkior, rodgersia, höstsilverax och vit skogsaster.
Sundins plats
I rabatten vid Sundins plats växer huvudsakligen sommarblommor. Längs Storgatan växer bland annat trädgårdsnäva och tuvtåtel.
Kyrktorget
I rabatten innan Kyrktorget växer bland andra daglilja, nävor, malört, astilbe, astrar, rudbeckia och kärleksört.
Stadshuset
Vid Stadshuset finns planteringar med alunrot, blodfingerört, vädd, daggkåpa och kärleksört.
Gästgivargården
Vid Gästgivargården fylls rabatterna av daggkåpa, stäppsalvia, höstflox, rosor och pioner. För den som orkar gå längre finns en riktig sommarrabatt vid Ringvägsparken. Rabatten finns i korsningen vid Ringvägen.
Apladalen
Även i Apladalen finns flera planteringar att njuta av. Vid Kaffestugan växer bland annat fänrikshjärta, dagliljor, funkia, höstsilverax, skogsaster, blåtåtel, plymspirea, stormhatt och akleja.
Förslag på innehåll som kan vara intressant för dig
Hjälpte sidan dig?
Har du frågor om kontaktuppgifter eller enskilda ärenden? I de flesta fall ska du kontakta vårt kontaktcenter, det kan du göra genom att ringa 0370-37 70 00, eller skicka e-post: kontaktcenter@varnamo.se.
Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!
Senast ändrad 17 februari 2022