Kemikalier

Kemikalier är en del av vår vardag. Det kan vara svårt att skydda sig mot alla kemikalier som är skadliga, men du kan begränsa mängden du använder och aktivt välja sådant som är bättre för både dig och miljön.

Miljöavdelningen på samhällsbyggnadsförvaltningen kontrollerar att hanteringen av kemiska produkter och farligt avfall sker på rätt sätt. I detta arbete ingår också att se till att kemiska produkter byts ut mot produkter som är mindre farliga för miljö och människors hälsa.

Tillsynsansvaret för kemiska produkter delas med Kemikalieinspektionen. Kemikalieinspektionen har tillsynen över tillverkare och importörer, medan kommunen har tillsynen i användarledet, både när det gäller yrkesmässig och annan användning.

Få koll på vardagens kemikalier

Begreppet kemikalier rymmer mycket mer än tvättmedel, färger, rengöringsmedel eller andra liknande produkter. De är en del av vår vardag på många sätt. I elektronik finns till exempel tungmetaller och flamskyddsmedel, medan du i textilier kan hitta färgrester, medel mot mögelangrepp, impregneringskemikalier.

Att ta sig en extra funderare på vad man egentligen har för prylar hemma är en bra start för att minska sin kemikalieanvändning, men också att försöka göra fler medvetna val när man köper nytt.

För dig som har barn

Barn är känsligare för kemikalier än vuxna eftersom deras kroppar är fortfarande utvecklas. De andas också snabbare och äter och dricker mer i förhållande till sin vikt än vad vuxna gör. De minsta barnen är särskilt utsatta eftersom de utforskar sin omgivning genom att känna och smaka på saker.

Kemikalier i barns vardag har bra tips om hur du bör tänka. Några enkla råd är:

 • Använd bara leksaker som är anpassade för barnets ålder och undvik gamla leksaker som luktar eller kladdar. De kan innehålla ämnen som inte får användas längre.
 • Använd parfymfria produkter som är avsedda för barn. Parfym kan irritera huden och orsaka eksem eller allergi.
 • Håll dammet borta och vädra ofta. Kemikalier fastnar i damm och om barnen kryper är det lätt att de andas in det.
 • Låt inte barnen leka med mobiler eller liknande. Det är också bra att låta barnens sovrum vara fritt från elektronik eftersom de produkterna utsöndrar flamskyddsmedel.
 • Låt inte barnen suga och bita på nycklar eller smycken av metall eftersom de kan få i sig bly.
 • Se till att hälsofarliga produkter som tvättmedel, diskmedel och liknande förvaras utom räckhåll för barnen i sina originalförpackningar.

På Kemikalieinspektionens webbplats hittar du mer information om vad du ska tänka på gällande kemikalier i barns vardag. Länk till annan webbplats.

Kemikaliebanta ditt hem

Att kemikaliebanta sitt hem kan kännas som ett stort projekt. Ett första råd är därför att börja smått och rensa ut saker du inte alls behöver och om du köper något nytt välja miljövänliga alternativ. Några tips för dig som vill fortsätta är till exempel att:

 • Byta ut stekpannor med non-stickbeläggning till exempelvis gjutjärn.
 • Undvika att värma mat i plastbehållare.
 • Välja parfymfria produkter.
 • Minska antalet produkter du använder i hemmet.
 • Byta ut äldre madrasser och kuddar. De kan innehålla ämnen som är förbjudna idag.
 • Alltid tvätta textilier före användning och köp miljömärkt om det är möjligt.
 • Rensa i ditt badrumsskåp.
 • Köpa ekologiskt när det är möjligt.
 • Vädra ofta, framförallt i rum där det finns elektronikprodukter. De släpper från sig flamskyddsmedel. Håll gärna sovrummet fritt från elektronik om det är möjligt.
 • Kom ihåg att det finns växter som är effektiva luftrenare. De kan hjälpa dig att ta hand om partiklarna som dina möbler, madrasser och annat släpper ifrån sig.

Förslag på innehåll som kan vara intressant för dig

Hjälpte sidan dig?

Vi får många frågor om kontaktuppgifter. I de flesta fall ska du kontakta vårt kontaktcenter på telefon 0370-37 70 00, eller via e-post: kontaktcenter@varnamo.se.

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!


Hur kan vi göra informationen bättre för dig? Webbadress till sidan bifogas i meddelandet.

Senast ändrad 26 juni 2024