Kemikalier är en del av vår vardag. Det kan vara svårt att skydda sig mot alla kemikalier som är skadliga, men du kan begränsa mängden du använder och aktivt välja sådant som är bättre för både dig och miljön.
Miljöavdelningen på samhällsbyggnadsförvaltningen kontrollerar att hanteringen av kemiska produkter och farligt avfall sker på rätt sätt. I detta arbete ingår också att se till att kemiska produkter byts ut mot produkter som är mindre farliga för miljö och människors hälsa.
Tillsynsansvaret för kemiska produkter delas med Kemikalieinspektionen. Kemikalieinspektionen har tillsynen över tillverkare och importörer, medan kommunen har tillsynen i användarledet, både när det gäller yrkesmässig och annan användning.
Begreppet kemikalier rymmer mycket mer än tvättmedel, färger, rengöringsmedel eller andra liknande produkter. De är en del av vår vardag på många sätt. I elektronik finns till exempel tungmetaller och flamskyddsmedel, medan du i textilier kan hitta färgrester, medel mot mögelangrepp, impregneringskemikalier.
Att ta sig en extra funderare på vad man egentligen har för prylar hemma är en bra start för att minska sin kemikalieanvändning, men också att försöka göra fler medvetna val när man köper nytt.
Barn är känsligare för kemikalier än vuxna eftersom deras kroppar är fortfarande utvecklas. De andas också snabbare och äter och dricker mer i förhållande till sin vikt än vad vuxna gör. De minsta barnen är särskilt utsatta eftersom de utforskar sin omgivning genom att känna och smaka på saker.
Kemikalier i barns vardag har bra tips om hur du bör tänka. Några enkla råd är:
Att kemikaliebanta sitt hem kan kännas som ett stort projekt. Ett första råd är därför att börja smått och rensa ut saker du inte alls behöver och om du köper något nytt välja miljövänliga alternativ. Några tips för dig som vill fortsätta är till exempel att:
Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!
Senast ändrad 28 februari 2022