Märkning och spårbarhet

Korrekt märkning och spårbarhet är avgörande för att säkerställa livsmedelssäkerheten. Genom att följa regler för märkning och dokumentation kan osäkra produkter snabbt identifieras och återkallas, vilket skyddar konsumenterna och upprätthåller förtroendet för livsmedelskedjan.

Märkning av livsmedelsförpackningar

Alla livsmedelsförpackningar måste vara märkta med information av olika slag, detta för att konsumenter ska kunna göra ett medvetet och säkert val och få rätt information.

Det är viktig att livsmedel märks på rätt sätt och det är därför det finns regler för hur livsmedelsförpackningar ska vara märkta och hur de ska presenteras.

Att märka livsmedel kan vara svårt och krångligt. Du måste ha kunskap om märkning, vad som gäller för just det livsmedel som ska märkas och vilka krav lagstiftningen ställer.

Huvudregeln är att det företag som tillverkar en produkt och står som kontakt på förpackningen har huvudansvaret för att informationen och märkningen är rätt. Men också företag som importerar, säljer eller serverar livsmedel har ett stort ansvar för informationen. Man får inte sälja livsmedel vidare om man vet att de är felmärkta. Ett företag som importerar och märker livsmedel med information på svenska ansvarar för att uppgifterna stämmer och är korrekt översatta.

Lagstiftning

Det finns ett antal obligatoriska uppgifter som ska följas, de framgår i de generella reglerna om märkning som gäller för alla livsmedel och finns i EU-förordning om livsmedelsinformation till konsumenterna.

Det finns även andra speciallagstiftningar innehållande specifika märkningsregler för olika livsmedel, till exempel för olivolja, kosttillskott, honung, kakao och chokladvaror, fruktjuice och fruktnektar, sylt, marmelad, naturligt mineralvatten och källvatten.

Nationell lagstiftning finns i form av lagar, förordningar och Livsmedelsverkets föreskrifter. Det finns en del föreskrifter gällande märkning som till exempel: Föreskrifter om djupfrysta livsmedel, föreskrift om livsmedelshygien samt föreskrift om identifikationsmärkning av livsmedelspartier.

Det är därför viktigt för dig som företagare att kolla upp vilka krav som ställs för det livsmedel som du ska utföra märkning på och ansvara över.

Läs mer om information och märkning på Livsmedelsverkets webbplats Länk till annan webbplats..

Spårbarhet

Med spårbarhet menas att det går att följa ett livsmedel genom alla steg i livsmedelskedjan, från gården till livsmedelsbutiken som säljer maten till konsumenten.

Alla livsmedelsföretag ska kunna visa var maten kommer ifrån. Grossister och andra företag som säljer till andra livsmedelsföretag ska även kunna spåra livsmedlet ett steg framåt i livsmedelskedjan.

När vi kontrollerar er verksamhet ska ni kunna visa genom kvitton, följesedlar eller fakturor var ifrån du fått maten. Det är viktigt att livsmedlet går att spåra för att kunna utreda och återkalla osäkra livsmedel.

Vid utredning av osäkra livsmedel ska en verksamhet utan onödigt dröjsmål tillhandahålla informationen, uppvisa kvitton, fakturor eller följesedlar som visar varifrån maten köpts in och var ni såld maten vidare (endast företagskunder). Vid försäljning till privatpersoner så finns det inget krav på spårbarhet. Om ni inte kan uppvisa dessa uppgifter kan det innebära att livsmedlet inte får säljas.

Om du anser eller misstänker att ett livsmedel, som du till exempel har importerat, producerat eller distribuerat, inte uppfyller kraven för livsmedelssäkerhet är du som företagare skyldig att omedelbart, informera konsumenterna och kontrollmyndigheten om detta. Du ska också återkalla livsmedlet från marknaden.

Uppgifter om spårbarhet bör sparas så länge livsmedlet finns på marknaden och har en kvarvarande hållbarhets tid.

Saluförbud

Om livsmedel bedöms vara osäkra så kan kontrollmyndigheten fatta beslut om saluförbud för produkter eller enskilda partier av produkter. Det betyder att livsmedlet inte får säljas och måste därför återkallas.

Spårbarhet av animaliska livsmedel (exempelvis kött, ägg och honung)

Om du inte kan visa att animaliska livsmedel är det som det påstås vara exempelvis på menyn eller på förpackning, kan det vara så att livsmedlet inte kommer från en anläggning som står under kontroll av behörig myndighet. Animaliska livsmedel utan spårbarhet ska inte släppas ut på marknaden och kan innebära saluförbud.

Det är därför viktigt att ni kan styrka spårbarheten genom uppvisande av dokumentation i form av följesedel eller faktura tillsammans med livsmedelsinformation utan dröjsmål, dessa uppgifter

ska alltid följa med livsmedlet och finnas kvar så länge livsmedlet finns kvar i verksamheten, har försäljning av livsmedlet skett till andra livsmedelsföretag ska dokumentation sparas längre.

Förslag på innehåll som kan vara intressant för dig

Hjälpte sidan dig?

Vi får många frågor om kontaktuppgifter. I de flesta fall ska du kontakta vårt kontaktcenter på telefon 0370-37 70 00, eller via e-post: kontaktcenter@varnamo.se.

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!


Hur kan vi göra informationen bättre för dig? Webbadress till sidan bifogas i meddelandet.

Senast ändrad 02 september 2024