Värnamo kommuns logga
E-tjänster och blankett Mina sidor Kontakt
E-tjänster och blankett Mina sidor Kontakt Lyssna

Alkohol och serveringstillstånd

När behövs serveringstillstånd?
Vid all försäljning av spritdrycker, vin, starköl och andra jästa alkoholdrycker (exempelvis cider) krävs serveringstillstånd.
Krav för serveringstillstånd
För att serveringstillstånd ska kunna beviljas krävs personlig och ekonomisk lämplighet.
Ansökan/anmälan serveringstillstånd
Du skickar din ansökan till samhällsbyggnads­förvaltningen och sedan beslutar samhällsbyggnads­nämnden om du får serverings­tillstånd. De flesta tillfälliga tillstånd beslutas av alkohol­handläggaren.
Vad kostar serveringstillstånd?
Kommunen har rätt att ta ut avgift för prövning och tillsyn enligt alkohol­lagen och detta finansieras därmed inte av skatte­medel utan helt av avgifter.
Kunskapsprov för serveringstillstånd
Du som söker tillstånd för servering eller provsmakning måste genomföra ett särskilt kunskapsprov för att visa att du har kunskaper i alkohol­lagen.
Riktlinjer för alkoholservering
Enligt alkohollagen ska varje kommun utforma riktlinjer för hur alkohollagen ska tillämpas i kommunen.
Folköl
Folköl är en maltdryck med en alkoholhalt som är mer än 2,25 men mindre än 3,5 volymprocent. Folköl räknas som en alkoholdryck och därför måste du som säljer folköl följa alkohollagen.

Du som vill servera alkoholhaltiga drycker behöver ansöka om serverings­tillstånd hos kommunen.

Ansökan görs alltid skriftligen. Det går bra att scanna in den underskrivna ansökan och skicka in via e-post. Faktura för ansöknings­avgiften skickas ut till sökanden när ansökan har kommit in till samhällsbyggnads­förvaltningen.

Olika typer av serveringstillstånd

Ett serverings­tillstånd avser en viss yta och olika typer av serverings­tillstånd krävs för olika typer av verksamheter:

  • stadigvarande till allmänheten (vanligtvis restauranger)
  • stadigvarande till slutet sällskap (festvåningar och klubblokaler) 
  • tillfälligt till allmänheten (till exempel vid festivaler) 
  • tillfälligt till slutet sällskap (personalfester, bröllopsfester och liknande)
  • cateringtillstånd (kräver att verksamheten har ett eget kök för tillredning av mat)
  • pausservering (servering i konsert- eller teaterfoajé under paus i föreställning)
  • trafikservering (servering på tåg, flyg eller båt)
  • provsmakning (tillstånd att anordna provsmakning av alkoholdrycker kan meddelas stadigvarande eller för enstaka tidsperiod)
  • stadigvarande utökning av befintligt serveringstillstånd (till exempel uteservering eller utökat öppethållande)
  • tillfällig utökning av befintligt serveringstillstånd (till exempel utökad serveringsyta eller utökat öppethållande vid enstaka tillfälle).

Senast ändrad 14 juli 2022