Folköl

Folköl är en maltdryck med en alkoholhalt som är mer än 2,25 men mindre än 3,5 volymprocent. Folköl räknas som en alkoholdryck och därför måste du som säljer folköl följa alkohollagen.

Anmäl försäljning eller servering av folköl

För att få sälja eller servera folköl behöver du först anmäla det till kommunen. Anmälan ska göras senast den dag du vill börja sälja folköl. När vi har tagit emot din anmälan skickar vi en bekräftelse på att försäljningen är registrerad.

Egenkontrollprogram

Samtidigt som du skickar in anmälan kan du skicka med en beskrivning av de rutiner och arbetssätt som finns på ditt försäljningsställe för att följa alkohollagens regler; ett egenkontrollprogram. Ett egenkontroll­program måste finnas och kunna visas upp på ditt försäljnings­ställe.

Alkohollagen

Det är 18 års åldersgräns för att få köpa folköl. Alkohollagen säger att det är säljarens ansvar att se till att kunden verkligen har fyllt 18 år. Folköl får inte heller säljas till berusade personer eller om man misstänker langning till någon som inte själv får köpa. Den som inte följer de här reglerna riskerar fängelse.

Krav för att få sälja eller servera folköl

För att du ska få servera eller sälja folköl måste du även kunna erbjuda både mat och alkoholfria drycker.

Servering av folköl

För att få servera folköl måste serveringsstället också servera mat. Det kan vara lagad mat, men även lite lättare maträtter som varma smörgåsar, varmkorv, hamburgare eller skaldjur.

Försäljning av folköl

För att få sälja folköl måste försäljningsstället också sälja mat. En bra regel att gå efter är att kunden ska kunna köpa en hel måltid i samma butik som folkölen. Det räcker inte med att sälja till exempel kaffe, glass och godis.

Tillsyn och avgift

Kommunen har tillsammans med polisen ansvar för tillsynen. Vid tillsynsbesök har både kommunen och polisen rätt att få tillträde till lokalerna och att kontrollera egenkontrollprogrammet.

I den årliga tillsynsavgiften ingår ett tillsynsbesök.

Vid frågor om tillstånd och avgifter, kontakta kommunens alkoholhandläggare.

Förslag på innehåll som kan vara intressant för dig

Hjälpte sidan dig?

Vi får många frågor om kontaktuppgifter. I de flesta fall ska du kontakta vårt kontaktcenter på telefon 0370-37 70 00, eller via e-post: kontaktcenter@varnamo.se.

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!


Hur kan vi göra informationen bättre för dig? Webbadress till sidan bifogas i meddelandet.

Senast ändrad 14 juli 2022