Krav för serveringstillstånd

För att serveringstillstånd ska kunna beviljas krävs personlig och ekonomisk lämplighet.

Vad krävs av mig som söker?

  • Du har fyllt 20 år.
  • Du har inte blivit dömd för något brott de senaste åren.
  • Du kan visa på ekonomisk skötsamhet, till exempel att du sköter din bokföring och betalar dina skatter och avgifter i tid.
  • Du kan redovisa hur du finansierat verksamheten.
  • Du genomför och klarar folkhälso­myndighetens kunskapsprov i alkohollagen. Povet genomförs på samhällsbyggnads­förvaltningen i stadshuset och bokas efter att ansökan om serverings­tillstånd lämnats in.

Kravet på personlig och ekonomisk lämplighet gäller även för andra med betydande inflytande i verksamheten, till exempel restaurang­chef och finansiärer. Det innebär att även dessa personer kan kontrolleras vid en ansökan om serverings­tillstånd.

Vilka krav ställs på serveringsstället?

  • Det ska finnas ett eget kök för tillagning av mat och att maten lagas på plats. Större delen av måltiden ska lagas från grunden.
  • Det ska finnas ett varierat utbud av maträtter. Detta innebär att det finns flera olika förrätter, huvudrätter och efterrätter att välja på.
  • Det ska finnas ett tillräckligt antal sittplatser för matservering.
  • Lokalen är brandsäker, till exempel på så sätt att en säker utrymning av lokalen är möjlig om det skulle börja brinna.
  • Serveringen ska inte orsaka problem för ordning och nykterhet eller medför risk för människors hälsa. Det kan till exempel handla om risk för att grannar blir störda eller att verksamheten ligger nära en skola.

Andra tillstånd som kan behövas

Uteservering

Planerar du att ha en uteservering behöver du kontakta den som äger marken för att få tillstånd till mark­upplåtelse. Är det kommunen som äger marken söker du tillstånd hos polisen. Du kan kontakta trafik­handläggaren på samhällsbyggnads­förvaltningen för mer information.

Dans

Planerar du dans eller artister som kommer och uppträder behöver du ha tillstånd för offentlig tillställning. Detta tillstånd söks hos polisen.

Ansök om tillstånd för offentig plats på Polisens webbplats Länk till annan webbplats.

Anmälan om registrering av livsmedelsanläggning

All livsmedels­verksamhet behöver anmälas till oss. Läs mer om det på sidan Registrering av livsmedelsverksamhet

Förslag på innehåll som kan vara intressant för dig

Hjälpte sidan dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!


Hur kan vi göra informationen bättre för dig? Webbadress till sidan bifogas i meddelandet.

Senast ändrad 10 maj 2023