Riktlinjer för alkoholservering
Enligt alkohollagen ska varje kommun utforma riktlinjer för hur alkohollagen ska tillämpas i kommunen.
Här nedan finns några utdrag ur riktlinjerna som berör vad som är specifikt för Värnamo kommun.
Ordnings- och störningsrisk
Yttranden från polismyndigheten och miljöavdelningen har stor betydelse för bedömningen av störningar för omgivningen (närboendestörningar).
Restauranger som ligger i bostadsområden utgör ökad risk att störa närboende. Centralt belägna bostäder får dock räkna med något högre risk för störningar än bostäder i rena bostadsområden.
Känsliga områden
Serveringstillstånd kan vägras i områden som är kända för problem med till exempel social utslagning och missbruksproblematik. På samma sätt kan serveringstillstånd vägras om restaurangen ligger i nära anslutning till boende för personer med alkoholberoende till exempel behandlingshem.
Försiktighet bör också råda vid beviljande av serveringstillstånd i trafiknära serveringar.
Nöjesverksamhet och ungdomar
Serveringstillstånd kan vägras om serveringen befaras öka konsumtionen av alkoholdrycker hos ungdomar. Så kan det vara om restaurangen är placerad i närheten av ungdomsgårdar, skolor och andra platser där ungdomar samlas.
Idrottsanläggningar
Alkoholservering bör i allmänhet inte ske i idrottsanläggningar. Alkohol och idrott i princip inte hör ihop och alkoholförsäljning bör inte heller finansiera idrottsverksamhet. Kommunens generella uppfattning är att alkoholdrycker inte ska förekomma i kommunala fritids- och idrottsanläggningar, i synnerhet när det pågår barn- och ungdomsverksamhet. Kommunen förespråkar emellertid inte ett absolut alkoholförbud i alla idrottsanläggningar utan en övergripande lämplighetsbedömning görs i varje enskilt fall. Det kan röra sig om exempelvis en konsert, en motortävling eller liknande och det inte pågår barn- och ungdomsverksamhet samt att det i övrigt bedöms som lämpligt.
Serveringstider
Riktlinjen är att serveringstillstånd kan beviljas mellan klockan 11.00- 01.00. Varje ansökan behandlas dock individuellt.
Faktorer som påverkar kommunens ställningstagande är bland annat:
- Risken för närboendestörningar vid sena serveringstider.
- Forskning stöder uppfattningen att förlängt öppethållande ger ökad konsumtion av alkoholdrycker som i sin tur ger ökat våld.
- Om remissinstanserna och samhällsbyggnadsnämnden ställer sig positiva till längre öppethållande kan beslut beviljas under en prövotid med efterföljande utvärdering. Beslutet kan även vara förenat med villkor om till exempel extra vakter eller bordsservering.
Uteserveringar
Den normala serveringsperioden för uteserveringar i Värnamo kommun är från 1 april till 31 oktober. Avvikelser för speciell verksamhet kan förekomma. Kommuens uppfattning är att extra vikt ska läggas vid bedömningen av serveringstid utomhus och utgångspunkten är att servering utomhus kan beviljas mellan klockan 11.00 – 24.00.
Ordning och nykterhet
Servering av alkoholdrycker ska vara ansvarsfull och präglas av måttfullhet.
- Restriktiv bedömning av tillstånd för servering av spritdrycker till slutna sällskap när sökanden är en förening eller privatperson på grund av att dessa oftast har mindre erfarenhet av servering.
- Försäljning och servering av större mängder alkohol till en person eller en grupp ska undvikas. Hela flaskor med spritdrycker, ölhinkar, shotsbrickor med mera får endast förekomma vid bordsservering med serveringspersonal närvarande.
- Kommunen kan besluta om att servering endast kan ske i form av bordsservering.
- Behov av internpolicy: Alla restauranger med serveringstillstånd bör ta fram klara nedskrivna riktlinjer både för sina gäster och för sin personal. Där ska klart framgå vad som gäller.
Tillfälliga serveringstillstånd till allmänheten
Servering vid evenemang som vänder sig till allmänheten, till exempel pausservering vid teater, festivaler (öltält) och provsmakning till allmänheten.
- Prövning av ansökan: tillstånd bör endast meddelas om serveringen ingår som en del i ett större arrangemang som i sig är seriöst.
- I möjligaste mån ska tillfälliga tillstånd till allmänheten knytas till restauranger som har stadigvarande serveringstillstånd eller till personer som har omfattande erfarenhet av serveringsverksamhet.
- Vid denna typ av servering bör servering av spritdrycker medges endast undantagsvis.
- Yttranden från polismyndigheten och räddningstjänst med flera har stor betydelse.
Utbildning i ansvarsfull alkoholservering
Från och med 1 januari 2018 är det en rekommendation att samtliga personer som anmäls som serveringsansvariga till Värnamo kommun har genomgått utbildning i ansvarsfull alkoholservering eller att de i samband med anmälan till kommunen anmäls till det årets utbildningstillfälle. Därefter uppdateras utbildningen minst vart fjärde år. Detta är för att säkerställa att servering sker på ett sätt som upprätthåller ordningen även då tillståndshavaren inte är på plats.
Förslag på innehåll som kan vara intressant för dig
Hjälpte sidan dig?
Har du frågor om kontaktuppgifter eller enskilda ärenden? I de flesta fall ska du kontakta vårt kontaktcenter, det kan du göra genom att ringa 0370-37 70 00, eller skicka e-post: kontaktcenter@varnamo.se.
Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!
Senast ändrad 10 maj 2023