Vilka stödinsatser kan du som äldre få?
För att du ska få möjlighet att leva ditt liv med så hög livskvalitet som möjligt, finns olika former av insatser och stöd att få från kommunen. Äldreomsorgen ansvarar företrädesvis för insatser till personer över 65 år med åldersrelaterade problem.
Vilket stöd kan du få?
Det är ditt behov som avgör vilken typ av stöd och hjälp du kan få. Vissa av våra instser är behovsprövande och en biståndshandläggare kommer i så fall kommer en biståndshandläggare att ta kontakt och ni kan diskutera tillsammans vilka behov du har och vilka insatser som kan vara aktuella.
Här är några exempel:
- Anhörigstöd
- Dagverksamhet
- Färdtjänst, riksfärdtjänst och sjukresor
- Hemtjänst
- Hjälp i hemmet
- Korttidsvistelse
- Ledsagning
- Matdistribution
- Trygghetslarm
- Äldreboende
- Hälsosamtal 80+
Länk till annan webbplats.
- Mötesplatser för seniorer
För dig som bor i eget boende och inte kan få hjälp på annat sätt finns kommunens fixartjänst.
Mer information om tjänsten hittar du på sidan Fixartjänsten.
Lokal värdighetsgaranti
Värnamo kommun har infört lokal värdighetsgaranti för att tydliggöra värdegrunden och för att beskriva vad du kan förvänta dig av äldreomsorgen.
Garantin gäller individuellt beslutade insatser (hemtjänst och särskilt boende) och allmänt riktade insatser (dagverksamhet) enligt socialtjänstlagen (SoL). Ditt ärende behandlas lika oavsett var i kommunen du bor och oavsett vem som handlägger ärendet.
Information om Lokal värdighetsgaranti för omsorgen.
Bostadstillägg
Bostadstillägg är ett tillägg till din allmänna pension som du ansöker om hos Pensionsmyndigheten. Din bostadskostnad, inkomster och eventuella tillgångar avgör om du kan få bostadstillägg. Vid en ansökan om bostadstillägg prövas även rätten till äldreförsörjningsstöd.
Läs mer om bostadstillägg på Pensionsmyndighetens webbplats. Länk till annan webbplats.
Digitala informationsmöten
Pensionsmyndigheten erbjuder även digitala informationsmöten om bostadstillägg för dig som är pensionär, anhörig eller god man. Man behöver inte anmäla sig och det är gratis. Under mötet finns det möjlighet att ställa frågor via en chatt.
Läs mer om digitala möten på Pensionsmyndighetens webbplats. Länk till annan webbplats.
Förslag på innehåll som kan vara intressant för dig
Hjälpte sidan dig?
Har du frågor om kontaktuppgifter eller enskilda ärenden? I de flesta fall ska du kontakta vårt kontaktcenter, det kan du göra genom att ringa 0370-37 70 00, eller skicka e-post: kontaktcenter@varnamo.se.
Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!
Senast ändrad 21 februari 2025